Prebranih kar 1073 knjig

datum: 01.12.2020
kategorija: Novice

Akcija Primorci beremo 2020 je zaključena. V Ajdovščini smo prebrali kar 1073 knjig slovenskih avtorjev s seznama. Projekt je uspešno zaključilo 136 članic in članov Lavričeve knjižnice Ajdovščina.

Projekt Primorci beremo, ki ga skupaj prireja deset primorskih knjižnic, je potekal že trinajsto leto zapored. Na letošnji seznam je bilo uvrščenih 74 proznih in pesniških del uveljavljenih slovenskih avtoric in avtorjev, med njimi tudi klasična dela pisateljic in pisateljev, ki smo se jih skozi leto spominjali ob okroglih obletnicah. Ob leposlovju za odrasle in otroke je bila na voljo tudi poljudno-znanstvena literatura z različnih področij. K branju so povabljeni starejši od 15 let, za uspešno sodelovanje pa je bilo v času trajanja projekta, torej od 1. junija do 11. novembra, potrebno prebrati najmanj pet proznih del in eno pesniško zbirko s seznama.

Epidemija koronavirusne bolezni ni bistveno vplivala na potek akcije. V času trajanja so resda odpadla nekatera srečanja z avtorji, zato pa smo bralke in bralci knjige kar požirali. Tudi v Lavričevi knjižnici imajo za seboj pestre mesece. Številke kažejo, da je s skupno 1.073 prebranimi knjigami po številu sodelujočih prav ajdovska knjižnica znova na vrhu seznama tega vseprimorskega projekta spodbujanja branja med odraslimi. V akciji je sodelovalo 151 članic in članov Lavričeve knjižnice, 136 jih je tudi uspešno zaključilo. Zaslužene nagrade in priznanja jih čakajo v oddelku knjižnice, kjer so oddali svoja bralna znamenja. Čestitke!

Vse tako kaže, da bo branje ostalo priljubljeno razvedrilo, vsaj za čas trajanja strogih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Kako pomembne so knjige kažejo tudi dolge vrste čakajočih pred Lavričevo knjižnico, ki deluje omejeno, izposoja pa je mogoča le na podlagi vnaprejšnjega naročila preko e-pošte. Kliknite za podrobnosti o izposoji v času omejenega načina delovanja knjižnice.