Veno Pilon se vrača

datum: 25.11.2020
kategorija: Novice

Stalna zbirka Pilonovih prijateljev, ki jo hrani Pilonova galerija Ajdovščina, je bogatejša za precej pomembno umetniško delo – spominski portret Vena Pilona v bronu, ki ga je leta 2008 izdelal Mirsad Begić za takrat novo poslovno stavbo Primorja v Ajdovščini. Odkup je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.

Pilonova galerija Ajdovščina se je na dražbi Primorja v stečaju edina potegovala za Pilonov kip. Zanj bo odštela 5000 evrov, strošek bo v celoti pokrilo Ministrstvo za kulturo. Kipar Mirsad Begić je portret izdelal po naročilu, za novo poslovno stavbo Primorja, kot piko in i mojstrovini arhitekta Borisa Podrecce. Javnosti je bil Kip Vena Pilona in njegov vnuk Françoisprvič predstavljen 15. septembra leta 2008, ob priložnosti posveta z znanimi Slovenci, ki se ga je udeležil tudi pisatelj Boris Pahor in skupaj s posebnim gostom dogodka, Pilonovim vnukom Francoisom, pomagal odkriti doprsni kip. Begićev spomenik Vena Pilona velja za izjemnega. Čeprav kipar Pilona ni poznal in se nista nikoli srečala, pa je znal zajeti njegov psihološki izraz, tako hudomušen kot rahlo žalosten, razmišljujoč in utrujen, polnokrvno življenjski, ostarel, a optimističen. Na premierni predstavitvi je delo predstavila dr. Irene Mislej, ki je še posebej poudarila Begićev pogum, s katerim se je lotil dela ter množico risb, skic in manjših portretnih figur, ki so nastajale ob ustvarjanju. Direktorica Pilonove galerije Ajdovščina Tina Ponebšek je vesela nove pridobitve. Kiparski portreti Vena Pilona so namreč izjemno redki: »V stalni zbirki Pilonovih prijateljev hranimo le portret Pilona, ki ga je izdelal v mavcu Drago Tršar leta 1965. Delo v značilnem Begičevem slogu odlično dopolnjuje zbirko kiparskih del znotraj stalne zbirke.« Mirsad Begić je tudi avtor kipa Filipa Terčelja v naravni velikosti na Šturskem placu, že leta 2001 pa je izdelal tudi doprsno bronasto podobo Matije Vertovca, ki krasi Šmarje.

Spominski portret Vena Pilona v bronu je že v galeriji, za sedaj še v depoju, ko bo izdelan podstavek, bo razstavljen v vhodni avli galerije. Posebno mesto pa bo dobil po prenovi Rustjeve hiše in širitvi prostorov galerije.