Protivetrni pasovi načrtovani po celotni Vipavski dolini

datum: 14.11.2020
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je s projektnimi partnerji pred štirimi leti pristopila k izvedbi pilotnega projekta zasaditve protivetrnih pasov z namenom zaščite zemlje pred burjo in tako vzpostavitve večjega kljubovanja podnebnim spremembam. Na podlagi vzpodbudnih rezultatov se bo vetrozaščitne pasove v prihodnjih letih zasadilo po vsej dolini.

Razvojna agencija ROD Ajdovščina je kot koordinator projekta, skupaj z Občino Ajdovščina, Inštitutom za vode RS, ljubljansko Biotehniško fakulteto ter podjetjema Hidrotehnik in BO-MO, pred leti uspešno kandidirala v evropskem program LIFE, preko katerega se izvaja tudi projekt protivetrnih pasov. Cilj projekta je podpora kmetijstvu kot eni izmed pomembnejših gospodarskih panog Vipavske doline. V preteklosti so ob urejanju kmetijskih površin v Vipavski dolini sicer že predvideli in ponekod tudi že zasadili različne rastline v pasove, vendar so jih marsikje tudi že odstranili. Burja zato kmetovalcem (še vedno) povzroča veliko nevšečnosti in škode, saj odnaša zemljo s polj in uničuje pridelke oz. kmetijsko rastje. Na regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina so pred kratkim skupaj s partnerskimi organizacijami pripravili promocijski protivetrnivideo o učinkovitosti zelenih protivetrnih zaščit. Protivetrni pasovi med drugim varujejo rodovitno prst pred burjo in preprečujejo prekomerno izhlapevanje vode iz odprtih kmetijskih površin. Film na interaktiven in dinamičen način prikaže zgodbo o razvoju zelenih protivetrnih zaščit v Vipavski dolini. Izsledki raziskav kažejo, da se je na testnem območju zasaditve protivetrnih pasov – med centralno čistilno napravo in Centrom za ravnanje z odpadki Ajdovščina –  izkazalo, da so se sadike višine od 80–100 cm najboljše ukoreninile in razvile. Tudi propad rastlin je bil pri sadikah te višine najmanjši. Merilniki, ki so bili postavljeni, so na 300 metrov dolgem pasu, posejanim z drevesi in grmovnicami, odkrili več dobrih učinkov. Janez Furlan z oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve izpostavlja, da je občina Ajdovščina s pilotnim projektom pridobila velike razvojne učinke za celotno Vipavsko dolino. »Ministrstvo za kmetijstvo smo uspeli prepričati v smiselnost in nujnost obnove vetrozaščitnih pasov na območju celotne Vipavski dolini. Gre za obnovitev t. i. melioracijskih pasov, ki so se v dolini gradili v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.« Prav z učinkovitimi učinki pilotnega projekta se je tako doseglo, da se bodo slednji po Vipavski dolini v prihodnjih letih ponovno zasadili. »Ocenjujemo, da bo potrebno zasaditi približno 40 kilometrov pasov po celotni Vipavski dolini,« še dodaja vodja gospodarskega oddelka.  Sredstva za ta projekt, ki so ovrednotena na 1,5 milijona evrov, bo zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz podnebnega sklada.  

 life5life4

 

lifeVsi

Operacija se delno sofinancira iz programa LIFE za obdobje 2014-2020, podprograma za podnebne ukrepe, prednostnega področja prilagajanje podnebnim spremembam, št. projekta LIFE15 CCA/SI/000070 – LIFE ViVaCCAdapt«.