Martinovo v novi realnosti

datum: 11.11.2020
kategorija: Novice

Martinovo bo letos v družbi naših najbližjih edina prava izbira.

Danes goduje sv. Martin, ki iz mošta naredi vin', kot pravi star ljudski rek. Bogat izbor vin bo letos moč okušati le v varnem zavetju svojih domov ali pa z okusnim vipavskim vinom nazdraviti virtualno. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo letina, navkljub ne ravno obetajočem se letu, najboljša v zadnjem desetletju.

Martinovo je praznik, ki simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu, njivi in vinogradu. Vključuje tako gospodarsko kot turistično dejavnost, bo pa letos praznik predvsem družinsko obarvan. Vsa martinovanja in pokušine novih vin so zaradi zdravstvenih razmer prepovedana ali pa prenesena na splet. Na upoštevanje Utrinki s trgatve, po ocenah strokovnjakov bo letos letos najboljša v zadnjem desetletju.ukrepov in izogibanju združevanja v teh dneh še posebej poziva štab Civilne zaščite. Zagotovo se bo, ko bodo razmere to dopuščale, ponudila priložnost, da nazdravimo v družbi. Trenutno pa nam je ponujeno, da pokušino novega vina s prijatelji izvedemo na daljavo – izdelek bo enako okusen. Z nekaj ustvarjalnosti in dobre volje bodo martinovi dnevi ob pokušini novega letnika v družbi naših najbližjih prav tako pozitivni, okusni in vzpodbudni.

Prve ocene novega vina nakazujejo, da bo letnik 2020 med boljšimi  v zadnjem desetletju. Rajko Črv s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica izpostavlja, da so k temu pripomogle tudi vremenske razmere: »Grozdje je dobro odcvetelo in se lepo razvijalo vse do trgatve. Vremenske razmere v vegetaciji so bile skoraj idealne, padavine so bile enakomerno razporejene brez toče. Trgatev pa je potekala več kot mesec dni v idealnih pogojih brez padavin. Grozdje je bilo potrgano zdravo lepo dozorelo in na nekaterih legah z vrhunsko sladkorno stopnjo.« Zagotovo se bodo idealni pogoji za pridelavo vrhunskih vipavskih vin izkazali v okusu in našim že tako uspešnim vinarjem prinesli še kako nagrado več. Vinarji sedaj upajoče zrejo v prodajo, zato jim želimo, da bi vloženi trud uspešno ovrednotili na trgu in da bi čimprej odpravili zdravstvene omejitve, ki onemogočajo trženje predvsem buteljčnih vin. Vsem pa želimo varno praznovanje martinovega, s pokušinami v zavetju domačega doma.