20. pohoda po Vertovčevih poteh letos ne bo

datum: 08.11.2020
kategorija: Novice

Jezerce na Planini

Od pomladi naprej že stiskajo pesti, čakali so prav do zadnjega trenutka, na koncu pa so, skladno z ukrepi, predvsem pa zaradi varnosti in zdravja pohodnikov, odpovedali 20. pohod po Vertovčevih poteh, ki bi moral potekati prvo nedeljo po martinovi nedelji. Društvo Matija Vertovec pa je kljub temu aktivno, zadnja pridobitev na Vertovčevih poteh je prenovljeno območje Jezerca na Planini.

V letu jubilejnega 20. pohoda je Društvo Matija Vertovec pripravilo bogat nabor različnih dogodkov, prireditev in promocijskih akcij. Smelo je zakorakalo v projekt, v prvih mesecih letošnjega leta je vse kazalo, da je bila to odlična odločitev, nato pa je svetu zavladal koronavirus in čas se je ustavil. Mnogo načrtovanih zanimivih dogodivščin tako čaka na bolj zdrave čase, tudi osrednji letni dogodek našega društva, jubilejni 20. pohod po Vertovčevih poteh.

Lepo ohranjen suhozid pri kalu na Planini Vseeno je društvo tudi v času koronavirusa marsikaj opravilo. Najlepša letošnja pridobitev je obnova Jezerca na Planini, ki je bila realizirana s sredstvi iz projekta participativnega proračuna Moja pobuda Občine Ajdovščina. Po odstranitvi grmovja se je okoli kala in nad njim pokazala zanimiva krajina, ki že na prvi pogled daje slutiti, da se je skozi zgodovino tu moralo veliko dogajati. Okoli Jezerca je urejena pot v obliki osmice, ki je obdana s čudovitimi in vsakovrstnimi suhozidi, viden je tudi vir vode, od koder se je Jezerce napaja. Znana zgodovina sega kratek čas nazaj, ljudje še pomnijo, da je območje služilo za napajanje živine, o čemer pričajo tudi okoliški pašniki in lepo urejeni suhozidi. Kaj pa se je na območju dogajalo pred tem, od kod prihaja voda v luknjo, od koder teče v Jezerce in še o čem, pa bodo ugotavljali prihodnji etnologi in zgodovinarji. Društvo Matija Vertovec je pripravilo tudi turistično informativno tablo, ki bo v teh dneh postavljena ob počivališče pri Jezercu, ter na njej razkrilo vse, kar je znanega. Hkrati je pozvalo bodoče raziskovalce k novemu odkrivanju skrivnostnih tančic časa. Poseben poudarek pa je dalo skrbi za ohranjanje tako kulturne, kot še posebej naravne Vertovčeve poti so dobro označene skozi vse leto. dediščine območja. V kal ne sodijo niti zlate ribice iz domačega akvarija, niti lokvanji iz ribnika v domačem rožnem vrtu. Jezerce naj okrasi narava sama, tu se bodo same zarasle tipične rastline in ustvarile življenjsko okolje za mnoge in raznolike živali.

Jezerce je bilo prenovljeno sredi poletja in skoraj že kaže pravo podobo. Vertovčeve poti pa so urejene in dobro označene skozi vse leto. Če ne moremo skupaj, pa se po njih sprehodite sami, očarale vas bodo v katerem koli letnem času, prav tako vas bodo veseli domačini ob poti. Če potrebujete nasvet, informacijo ali pomoč, pa se lahko kadarkoli obrnete na Društvo Matija Vertovec, najdete nas na socialnem omrežju Facebook, ali pa na TIC Ajdovščina.  

Društvo Matija Vertovec