Cepljenje proti gripi letos brezplačno za vse

datum: 16.10.2020
kategorija: Novice

Letošnje cepljenje proti bo v občini Vipava potekalo v Domu krajanov na Cesti.

Zdravstveni dom Ajdovščina obvešča, da se cepljenje proti sezonski gripi začne v ponedeljek, 26. oktobra - zaradi epidemioloških razmer bo potekalo izven zdravstvenega doma, in sicer v Domu krajanov na Cesti ter v Gasilskem domu v Vipavi. Za vse osebe z urejenim zdravstvenim zavarovanjem je cepljenje brezplačno.

V obdobju kriznih zdravstvenih razmer in vse bolj zimskim temperaturam je cepljenje proti gripi ena izmed najbolj učinkovitih zaščit, da ne zbolimo. Gripa je namreč akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi, ogroža vse prebivalstvo, še posebej starejše cepimo seljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi. Zdravstvena stoka je mnenja, da je cepljenje še posebej med pandemijo koronavirusne bolezni koristno, saj tako zmanjšamo breme bolezni in preprečimo okužbo dihal ter širjenje bolezni na ranljive skupine ter zdravstvene delavce. Zaradi trenutnega zdravstvenega stanja bo cepljenje letos potekalo izven zdravstvenega doma, in sicer v Domu krajanov na Cesti od ponedeljka, 26. 10, vse tja do petka, 20. 11 – prvi teden med 7.30 in 11. uro, vse ostale tedne pa od 7.30 do 16.30. Ob sobotah 7., 14. in 17. novembra bo cepljenje na voljo tudi v Vipavi, in sicer v Gasilskem domu, od 7.30–12.00. V ZD Ajdovščina nudijo tudi možnost organiziranega cepljenja za zaposlene v podjetjih in drugih ustanovah. Vse dodatne informacije s potekom cepljenja so na voljo v Zdravstvenem domu na elektronskem naslovu: melita.kerkoc@zd-ajdovscina.si. Po predlogu Zakona o začasnih interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (PKP 5) je cepljenje proti gripi za vse osebe, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, brezplačno.

Na cepljenje morate priti brez simptomov in znakov koronavirusa ter drugih prehladnih obolenj. Zdravstveno stanje se bo preverjalo z vprašalnikom, ki ga boste izpolnili ob prihodu. Ob prihodu na cepljenje morate upoštevati priporočila glede varne razdalje, pravilnega nošenja zaščitne maske in obveznega razkuževanja rok. Ne pozabite s seboj vzeti zdravstvene kartice.