Sanacija plazovitih območij v Lokavcu

datum: 07.10.2020
kategorija: Novice

Terenski ogled plazovitih območij v Lokavcu.

Na obisku v občini Ajdovščina se je danes mudil vodja Sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč Ervin Vivoda z Ministrstva za okolje in prostor. Skupaj s predstavniki Civilne zaščite Občine Ajdovščina in podjetja Hidrotehnik si je ogledal plazovita območja v Lokavcu in zagotovil takojšnji začetek sanacije.

Zadnja obilna deževja so našemu območju prinesla številne nevšečnosti. Eno izmed njih sta tudi plaz in poškodba struge potoka Jevšček, oboje na območju Lokavca. Vodja Sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč Ervin Vivoda si je danes ogledal Terenski ogled plazovitih območij v Lokavcu.najbolj prizadeta območja. Obisk je začel na plazu Slano blato, kjer interventna dela že vse od sredine avgusta potekajo po planu. V teku je urejanje odvodnjavanja in druga vzdrževalna dela. Stanje na plazu je trenutno pod nadzorom. Sta pa nekoliko manj nadzorovana dva druga plazova v Lokavcu. En je v zaselku Kompari, v strugi potoka Jevšček. Ta se je sprožil zaradi povečanih količin vode, ki v strugo potoka priteka kot posledica odvodnjavanja s plazu Slano blato. Z interventnimi deli za zajezitev plazenja bodo začeli predvidoma prihodnji teden. Na drugem kraku potoka Jevščka – nad Del Fabrotom – so povečane meteorne vode povzročile poškodbo na podpornem zidu ob stanovanjskem objektu. Zaradi podora zidu sta ogrožena stanovanjski objekt in utrjena struga potoka. Po ceni Vivode je potrebno k obema sanacijama nemudoma pristopiti, tako bodo z deli v strugi potoka nad Del Fabrotom pričeli že jutri, za plaz pri zaselku Kompari pa je najprej potrebno izdelati projektno dokumentacijo. Dela pa naj bi se pričela v roku 14 dni. V Komparih se obeta sanacija struge in postavitev podporne zložbe, ki bo onemogočila nadaljnje plazenje. Sredstva za sanacijo plazov bo zagotovila država s Sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč, izvajalo pa jih bo vodnogospodarsko podjetje Hidrotehnik d. o. o. 

KSD Ajdovščina ob tem obvešča uporabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Lokavec-Kompari, da je vodo potrebno do preklica pred uporabo v prehrambene namene prekuhavati.