Stavbe 3 ni več

datum: 06.10.2020
kategorija: Novice

Območje nekdanje stavbe 3 OŠ Danila Lokarja bo začasno postalo parkirišče.

Nekdanja šolska stavba 3 na Cesti 5. maja je porušena. Območje bo začasno namenjeno parkiranju, kasneje pa bodo tu urejeno športno igrišče in parkovne površine.

OŠ Danila Lokarja se je v nove prostore preselila septembra 2016. Na nekdanji lokaciji v bližini so ostale tri prazne stavbe. Eno je takoj po selitvi nekdanje šole napolnila Waldorfska osnovna šola, ki je v tem času v Ajdovščini že pognala korenine. Druga je bila imenitno prenovljena – vanjo se je lansko jesen vselila Glasbena šola Vinka Vodopivca. Stavba 3 pa je bila energetsko neučinkovita in neprimerna za obnovo. V času, ko je čakala na rušenje ter med rušenjem samim, so jo nekatere reševalne službe koristno uporabile za izvedbo vaj. Sledilo je dokončno rušenje in odvažanje materiala v reciklažo – ves material se je namreč premlelo in bo ponovno uporabljen za različne namene. V teh dneh pa delavci podjetja Stopar PGM iz Lokavca opravljajo še zaključna dela.

Dolgoročno je na tem območju predvidena izgradnja športnih igrišč ter parkovna ureditev, do uresničitve načrtov pa bo tu nastalo parkirišče, tla bodo utrjena s tamponom, ob robovih bodo urejene zelenice. Na prvi pogled dobrodošla pridobitev, glede na to, da so vsa okoliška parkirišča zasedena do zadnjega kotička.  Bomo pa tudi v Ajdovščini počasi morali doumeti, da jekleni konjički ne sodijo v urbana okolja, niti kadar mirujejo. Ko se Ajdovke in Ajdovci odpravimo v 'velika mesta', se znamo organizirati in preveriti kje bomo parkirali, niti nam ni težko pet ali celo deset minut pešačiti do našega cilja. Tudi Ajdovščina je postala veliko mesto, z imenitnim središčem, do katerega pelje veliko lepo urejenih poti. Parkirišča v bližini središča so tako namenjena predvsem stanovalcem, medtem ko je za obiskovalce mesta, ob tistem pri starem mlinu, na voljo še vrsta parkirišč na obrobju urbanega središča, nobeno vam za pot do centra ne bo vzelo več kot 5 minut hoje.