Vreme bo festival Zunaj premaknilo noter

datum: 02.10.2020
kategorija: Novice

Foto: Planinsko društvo Ajdovščina

Alpinistični odsek Planinskega društva Ajdovščina že drugo leto zapored organizira festival Zunaj – gorniško druženje ob filmih, podkovano s strokovnimi predavanji, ki spremljajo ljubitelje alpinizma in drugih adrenalinskih doživetij. Zaradi slabega vremena pretekli teden bodo festival v Vipavskem križu izvedli ta vikend, glede na napoved najverjetneje v grajski kleti.

Pestro tridnevno dogajanje v sklopu festivala Zunaj se začenja danes z gorniškimi filmi, ki jih bodo krojila tudi festival zunaj-plakat.jpgstrokovna predavanja, s katerimi bodo odstirali raznolike poglede na gorniške podvige, soboto pa bodo popestrili z različnimi športnimi aktivnostmi ter tako prikazali najrazličnejše dejavnosti, ki jih je mogoče početi v naravi. Preizkusiti se bo mogoče v kolesarskih MTB turah ter zahtevnih planinskih turah, kot sta Gradiška in Otmarjeva ferata. Prav tako letos v okviru festivala organizirajo natečaj fotografije, v katerem lahko sodelujejo navdušenci narave, gora, kolesarjenja, letenja, plezanja, planinstva … Najboljše fotografije bodo predstavljene na sobotnem dogodku. Več informacij o pogojih sodelovanja najdete na naslednji povezavi.

Otvoritev festivala sicer načrtujejo v petek, ob 19. uri, s sklopom Iskanja, v katerem bodo predvajali kratke filme o alpinističnih podvigih –The high road, Allain in zgodbo o švicarskem plezalcu, ki je po poškodbi alpinizem zamenjal za duhovništvo. Po ogledu filmov bo na vrsti pogovor na temo plezanja, doživljanja in iskanja, z naslovom: Živeti, plezati, ljubiti. Gostje bodo: dr. Jakob Kunšič, Uroš Perko in  Boris Semenič. Tudi sobota bo zaznamovana s pestrim naborom kratkih filmov v sklopu Gor in dol s kolesom, smučmi in še čem. Filmi bodo pripovedovali o plezalnih dogodivščinah, o tem, kako smo v času karantene postali aktivni in vzljubili raznolike športne discipline, denimo kolesarstvo, o čemer govori film Edspedicija, v filmu Felicite pa bo moč spoznati mogočnost zasneženih strmin Mont Blanca. Po filmih bodo znani rezultati fotografskega natečaja.