Osnovna šola Danila Lokarja je Naj kulturna šola 2020

datum: 29.09.2020
kategorija: Novice

Naj kulturna šola 2020 je postala OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.

Sinoči je v Mestnem muzeju Ljubljana potekala zaključna slovesnost letošnjega projekta Kulturna šola, na kateri je bila razglašena tudi Naj kulturna šola 2020. Ta prestižni naziv je osvojila Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina. Naziv Kulturna šola pa sta prejeli še Osnovna šola Dobravlje in Osnovna šola Šturje.

Udejstvovanje učencev v kulturnih obšolskih dejavnostih je velikega pomena. Javni sklad za kulturne dejavnosti RS želi s projektom Kulturna šola vzpodbuditi kulturno udejstvovanje učencev, njihovih staršev ter mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti. Namen akcije, ki poteka že 14 let, je tudi povezovanje kulture in šolske sfere, ki sta v pedagoškem procesu nepogrešljivi partnerici. Naziv Kulturna šola je letos prejelo kar 85 osnovnih šol. V ožji izbor za najvišja priznanja pa se jih je uvrstilo trinajst.

Priznanja je na sinočnji slavnostni prireditvi podelil direktor JSKD RS, mag. Marko Repnik. Najvišje priznanje in častitljiv naziv Naj kulturna šola 2020 je prejela naša Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina. V obrazložitvi je med drugim zapisano: »Delo učencev in njihovih mentorjev je tako v lokalni skupnosti kot tudi širše prepoznavno na vseh področjih kulturnega udejstvovanja. Še posebej jo oblikujejo izjemni glasbeni, gledališki in likovni dosežki, ki ne poznajo meja. Mentorji nadvse predano prenašajo učencem svoja znanja in veselje do ustvarjalnosti ter iz njih izvabljajo bogastvo otroške domišljije in izvirnosti. Tako se vsako leto pokažejo z vrsto interdisciplinarnimi projekti. Dodana vrednost šolskega kulturnega delovanja so povezovanje in sodelovanje z različnimi organizacijami, društvi in posamezniki iz lokalnega okolja, kar dokazuje tudi uspešna povezava podružnične šole iz Lokavca s krajevno skupnostjo pri ohranjanju kulturne dediščine kraja.« Priznanje je prevzela ponosna ravnateljica Irena Krašna Kodele. Čestitke tudi obema domačima šolama, ki se bosta leto dni ponašali z nazivom Kulturna šola, to sta Osnovna šola Dobravlje in Osnovna šola Šturje.