ETM 2020 – tudi Sopotniki v akciji

datum: 17.09.2020
kategorija: Novice

Tudi Zavod za medgeneracijsko solidarnost Sopotniki se aktivno vključuje v Evropski teden mobilnosti. Za krmilo Sopotnikovega avtomobila je danes sedla vodja oddelka za družbene zadeve na Občini Ajdovščina, Katarina Ambrožič.

ETM-Sopotnik-Katarina prostovoljka (23).jpgSopotnikov avtomobil je pred bloki na Vilharjevi ulici pričakala nasmejana gospa, ki je potrebovala prevoz do šempetrske bolnišnice. Nad možnostjo brezplačnih prevozov je navdušena, ta oblika pomoči ji veliko pomeni in je ena rednih uporabnic Sopotnikov.

Evropski teden mobilnosti je dobra priložnost za promocijo te solidarne akcije, tako za uporabnike, pa tudi za nove prostovoljce. Sopotnikova enota v Ajdovščini beleži kar 240 stalnih uporabnikov. 20 aktivnih prostovoljcev voznikov na mesec opravi več kot 80 prevozov, to pomeni preko 160 prostovoljskih ur in okoli 2500 prevoženih kilometrov z dvema Sopotnikovima avtomobiloma.

ETM-Sopotnik-Katarina prostovoljka (29).jpgJeseni in pozimi se potreba po prevozih še poveča, zato ajdovski Sopotniki vabijo k sodelovanju nove prostovoljce. Če imate vozniški izpit, veselje do vožnje in do klepetanja, pa nekaj prostega časa, ste prijazno vabljeni k sodelovanju. Zavod Sopotniki za vse nove prostovoljce organizira izobraževanje, kjer se seznanijo z načinom dela, pa tudi z avtomobili, ki jih bodo vozili. Predvsem pa so vozniki tudi spremljevalci, svojega potnika po potrebi pospremijo po opravkih, uredijo formalnosti, se z njim kratkočasijo.

Brezplačni prevozi so namenjeni upokojencem, na relacijah do Šempetra, Nove Gorice in do Vipave, za kakršnekoli opravke. Največ prevozov se sicer opravi do bolnišnice v Šempetru ali zdravstvenega doma v Novi Gorici, vedno več pa je tudi prevozov družabne narave ali po drugih opravkih. Koordinator Sopotnikov v Ajdovščini je Matjaž Jazbar, ki ga lahko pokličete na 051 339 944 ali pa mu pišete na matjaz.jazbar@sopotniki.org