Šole in vrtci v pripravah na sprejem učencev

datum: 31.08.2020
kategorija: Novice

Utrinek iz šole v Skriljah.

V torek, 1. septembra, bo v občini Ajdovščina šolski prag prestopilo natanko 2573 osnovnošolcev in dijakov, skoraj 1000 malčkov pa bo vstopilo v vrtec. Koronavirus je sicer pošteno zmešal štrene, vendar bo za sedaj pouk potekal v učilnicah, ob upoštevanju ukrepov in priporočil za preprečevanje širjenja virusa.

Po nenavadnem zaključku lanskega šolskega leta je pred nami nova šolska sezona. Šolarji že komaj čakajo družbe, ki jo v aktualni 'novi normalnosti' zelo pogrešajo. Učitelji in ravnatelji pa so si po zadnji okrožnici šolskega ministrstva vendarle nekoliko oddahnili, saj le-ta v neki meri dopušča, da šole v primerih, kjer zaradi različnih razlogov ne morejo zadostiti navodilom in ukrepom NIJZ, prilagajajo delo glede na zmožnosti. Oddahnile so si tudi lokalne skupnosti, ki organizirajo šolske prevoze – po zadnjih navodilih na šolskih prevozih ni več potrebna socialna distanca, obvezna pa je raba zaščitnih mask in razkuževanje. Pri logistiki dobave zaščitne opreme bo ajdovskim šolam pomagal štab Civilne zaščite Občine Ajdovščina. Letošnja novost je tudi dodaten dan dopusta za starše prvošolcev, ki bodo svoje šolarje pospremili v šolo, saj je to pomemben mejnik v življenju, prvi korak na poti k odraslosti.

Vrvež pred šolo na prvi šolski dan. Ajdovskih osnovnošolcev je letos 2081, kar je za dva razreda več kot lani (2018). Razen OŠ Otlica, ki ima letos enega učenca manj kot lani, ima več učencev vsaka od preostalih petih osnovnih šol. Zanimivo je, da se število prvošolcev in devetošolcev ni bistveno spremenilo – lani je prvič v šolo vstopilo 234 šolarjev, deveti razred pa je zaključilo 188 šolarjev, letos bo prvič šolski prag prestopilo pet prvošolcev več, deveti razred pa bo obiskovalo 10 učencev manj. Osnovnošolci so letos razdeljeni v 109 oddelkov, šest več kot lani. Tri dodatne oddelke imajo na OŠ Danila Lokarja, po enega več pa v OŠ Dobravlje in OŠ Šturje. Za oddelek več kot lani bo tudi dijakov. Letos jih je v SŠ Veno Pilon vpisanih 492, medtem ko je lani našo srednjo šolo obiskovalo 468 dijakov. Rasteta oba programa, za 17 več je gimnazijcev, program predšolske vzgoje pa bo obiskovalo 335 dijakov (lani 328). Glasbeno šolo Vinka Vodopivca Ajdovščina bo letos obiskovalo 329 učencev, od tega jih 223 prihaja iz občine Ajdovščina, 83 iz občine Vipava, 23 učencev pa bodo starši v Ajdovščino vozili iz drugih krajev. 1. septembra pa se nova sezona pričenja tudi v vrtcih. Otroški vrtec Ajdovščina bo letos obiskovalo 991 otrok, ki bodo razdeljeni v 55 oddelkov. 14 oddelkov (256 otrok) je že pripravljenih na sprejem v enotah v Vipavi. Oba mestna vrtca v Ajdovščini in enote v Srednji šoli Veno Pilon ter v Črničah, Selu, Vipavskem Križu in na Colu pa bodo v 41 oddelkov sprejele 734 otrok.

Ravnateljem, šolnikom, predvsem pa osnovnošolcem in dijakom vseh naših šol – Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Osnovne šole Šturje, Osnovne šole Danila Lokarja, Osnovne šole Dobravlje, Osnovne šole Otlica, Osnovne šole Col, Waldorfske šole Primorske, Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina –  ter vzgojiteljem in otrokom v Otroškem vrtcu Ajdovščina želimo dober začetek in uspešno leto, predvsem pa, da bi ga v celoti preživeli v pravih šolskih učilnicah in igralnicah. Ostanite zdravi!