Ajdovščina gosti akvareliste na že 3. mednarodnem bienalu Mini Castra

datum: 29.08.2020
kategorija: Novice

V Lokarjevi galeriji se danes odpira razstava akvarelov Mini Castra 2020, zvečer bo v Dvorani prve slovenske vlade svečana otvoritev 3. mednarodnega bienalnega festivala akvarela Mini Castra 2020, v Vipavskem Križu pa so se že sinoči dobili umetniki na 16. mednarodnem likovnem ekstemporu.

Kljub negotovim razmeram 'nove normalnosti' je Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske nadvse zadovoljno z odzivom avtorjev iz vsega sveta na povabilo k sodelovanju na mednarodnem bienalu akvarela. V prvem krogu se je na razpis odzvalo 211 avtorjev iz 62 držav. Strokovna žirija – predsednik Lucijan Bratuš, člani dr. Nelida Nemec, Azad Karim, Vladimir Bačič in Miran Kordež – je konec maja opravila izbor avtorjev. Na razstavo je bilo sprejetih 191 avtorjev iz 58 držav. Zaradi novega vala okužb, ki je v začetku poletja povsem ohromil življenje v mnogih deželah, veliko avtorjev zaradi objektivnih težav ni moglo poslati svojih del. Tako bo na letošnjem 3. mednarodnem bienalnem festivalu akvarela Mini Castra razstavljalo »le« 162 avtorjev. Kljub temu pa v danih okoliščinah letošnja Mini Castra predstavlja nadaljevanje uspešne zgodbe tega pomembnega mednarodnega likovnega projekta pri nas. 

V Lokarjevi galeriji se tako danes ob 16. uri odpira razstava prispelih del, ob 18. uri pa bo v Dvorani prve slovenske vlade potekala slavnostna otvoritev festivala s podelitvijo nagrad in priznanj, hkrati pa bo potekala tudi demonstracija nastajanja akvarela poljske akvarelistke, ilustratorke in fotografinje Eve Mazur, ki jo bo z glasbeno multivizijo spremljal Lado Jakša. Akvareli mednarodnih likovnih mojstrov bodo v Lokarjevi galeriji na ogled do 6. oktobra.

Že sinoči pa so se v Vipavskem Križu dobili umetniki na 16. mednarodnem likovnem ekstemporu Vipavski Križ, ki poteka vzporedno z odprtjem festivala akvarelov Mini Castra. Predsednik Društva likovnih umetnikov Severne Primorske in osrednji koordinator obeh likovnih dogodkov Vladimir Bačič je ob tem povedal: »Dober glas seže daleč, tudi na tuje kontinente. In prav to se zadnja leta dogaja Castri. Vipavska dolina s svojo arhitekturo, kulturo, naravo in seveda vrhunsko organiziranim mednarodnim festivalom akvarela Castra, postaja zaželena destinacija, ne samo za sodelovanje na razstavi Castra v Lokarjevi galeriji, temveč tudi za večdnevno ustvarjalno druženje s kolegi pa tudi za odkrivanje lepot naše doline. Veselili smo se tega dogodka, toda tako, kot na razstavi Mini Castra, tudi v Vipavskem Križu ne bomo videli vseh prijavljenih iz tujine, saj so bile zadnje dni mnoge države uvrščene na rdeči seznam in z veliko žalostjo nesojenih sodelujočih prejemamo odpovedi sodelovanja. Kljub vsemu bo ekstempore izpeljan, le v okrnjeni mednarodni zasedbi.«