Prisrčno druženje ob filmu in vinu

datum: 27.07.2020
kategorija: Novice

Degustacija z listina odličnosti nagrajenih vin iz letošnjega občinskega vinskega ocenjevanja je potekala na Trgu 1. slovenske vlade.

Dogodek v okviru Filmskega tedna Evrope, ki je pretekli petek potekal v Ajdovščini, je bila prva priložnost za javno pokušino vin, ki so na občinskem vinskem ocenjevanju prejela listine odličnosti. Spajanje dobrega evropskega filma z odličnim domačim vinom je bilo prisrčno.

Projekciji filmov sta potekali v Dvorani prve slovenske vlade. Občina Ajdovščina že več let sodeluje v Filmskem tednu Evrope, ki ga je letos koronavirus iz prvega tedna v maju prestavil v sredino poletja. To je bila ena redkih priložnosti za druženje. Dogodek je bil načrtovan na Lavričevem trgu, zaradi zelo slabe vremenske napovedi pa je potekal na bližnjem Trgu 1. slovenske vlade, projekcije obeh filmov pa sta potekali v Dvorani prve slovenske vlade. Izbor filmov za projekcijo v Ajdovščini sta opravili poznavalki sodobne evropske filmske produkcije Mirjam Kalin, ravnateljica dobravske osnovne šole, ki z velikim uspehom uvaja filmsko vzgojo v naše šole ter Katarina Ambrožič, vodja oddelka za družbene zadeve v ajdovski občinski upravi. Projekcije mladinskega filma Nenavaden teden s Tesso, zgodbe o odraščanju in prijateljstvu, nominiranke za nagrado mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije 2020, se je udeležilo okoli 30 obiskovalcev. Še kašen več pa si je ogledal tudi ganljivo zgodbo kubanskega plesalca Yuli, film je na mednarodnem festivalu San Sebastian prejel nagrado žirije za najboljši film.

Degustacija nagrajenih vin je med obema projekcijama potekala na Trgu 1. slovenske vlade. Med obema projekcijama pa so vinarji, ki so na letošnjem občinskem vinskem ocenjevanju prejeli Listine odličnosti, svoj odličen pridelek ponudili na pokušino. To je bila prva in hkrati ena redkih priložnosti za javno degustacijo nagrajenih vin. Na pokušini so bili pinela in malvazija Bogdana Čehovina iz Gaberij, modri pinog 2017 Jožeta Čuka iz Malih Žabelj, pinela, rebula, sauvignon in malvazija Petra Bakaršiča iz Malih Žabelj, rdeča zvrst Planta rdeča 2017 Posestva Štokelj iz Planine, savignon in rdeča zvrst Fino rdeče 2015 Petra Ferjančiča iz Planine, cabernet sauvignon 2016 Mihe Cigoja iz Črnič in zelen ter pinela, letošnje županovo vino, Franca Kodeleta iz Budanj.

Druženje ob filmu in vinu je bilo nadvse prisrčno. Filmski teden Evrope se v Ajdovščino zagotovo vrača tudi prihodnje leto. Kulturne prireditve in druženja pa še vedno kroji zdravstvena situacija v državi, držimo pesti, da se stanje izboljša do jeseni ter da v novo kulturno-družabno sezono vstopimo brez takšnih omejitev in bolj zdravi.