Pokal z Nočnjaka 2020 za najboljše mešano ekstra deviško oljčno olje

datum: 18.07.2020
kategorija: Novice

Ajdovska oljkarja Iztok in Mojca Trošt sta dosegla izreden uspeh na 22. mednarodnem tekmovanju / ocenjevanju oljčnih olj Nočnjak 2020. Prejela sta priznanje za najboljše mešano ekstra deviško oljčno olje.

Letošnje 22. mednarodno srečanje oljkarjev in oljarn Nočnjak 2020 je koronavirus prestavil iz marca na konec junija. Potekal je v Zadru, v nekoliko skrajšani obliki kot sicer, vendar pa na enaki kakovostni ravni, kot vsa leta doslej. Iz Slovenije se je tekmovanja udeležila le peščica oljkarjev, čemur pa ni botroval koronavirus, pač pa izredno slaba lanska letina oljčnega olja. Vseeno je bilo na ocenjevanje prijavljenih kar 430 vzorcev. Zato je uspeh Iztoka in Mojce Trošt res izreden in pomemben. Nočnjak je namreč eno najbolj prepoznavnih ocenjevanj oljčnega olja v tem delu Evrope. Hkrati pa je to mednarodno srečanje oljkarjev in oljarn pomembno tudi za razvoj oljkarstva, saj se skozi več dni odvije veliko strokovnih, sejemskih in predstavitvenih dogodkov.

Oljčna trgatev na kmetiji Bojanc, kjer imata svoje oljčnike Mojca in Iztok Trošt.Mojca in Iztok živita v Ajdovščina, oljke pa obdelujeta v Plačah. Dobra lega oljčnikov na eni strani ter skrben pristop in pridno delo na drugi očitno dajejo odlične rezultate. Njuno olje namreč vsako leto ocenjujejo komisije na različnih ocenjevanjih, kjer redno dosegata odlične uspehe. Na pokal, ki sta ga prinesla z letošnjega Nočnjaka, pa sta še posebej ponosna.  

Olje iz ajdovskih oljčnikov pa je tudi sicer izredno visoke kakovosti, o čemer pričajo tudi visoka odličja z letošnjega ocenjevanja Oljka Šempas 2020. Zlato medaljo za svoja mešana oljčna olja so prejeli Tomaž Kandus iz Ustij, oljčna olja Ortaona Urške in Janeza Capudra iz Vrtovina ter Mojca in Iztok Trošt iz Ajdovščine.

Čestitke vsem domačim oljkarjem!