Primorje v vzponu

datum: 20.07.2020
kategorija: Novice

Foto: FB ND Primorje

Sezona 2019/2020 je za ajdovsko Primorje nadvse uspešna. Uvrstitev članske ekipe v drugo ligo napoveduje, da se vzpodbudna leta ajdovskega nogometa vračajo. S pripravami na novo sezono bodo člani začeli 12. avgusta, ko je predviden začetek letošnje 2. SNL.

Navijaško vzdušje nekoč (Foto: fb ND Primorje)Zlata leta ajdovskega nogometa segajo v 90. leta, ko je ajdovsko Primorje pod okriljem takratnega generalnega pokrovitelja – Primorje d. d. – dosegalo zavidljive rezultate. Vrstile so se uspešne sezone v prvi slovenski nogometni ligi, trije zaporedni nastopi v finalu slovenskega pokala, svoj vrhunec pa je NK Primorje doživelo leta 1997, ko je na evropskem prizorišču izločilo ekipi Luxemburga in AIK Solne iz Stockholma. V sezoni 2001/2002 je Primorju uspelo osvojiti tudi naslov jesenskega prvaka, sezono pa so zaključili kot podprvaki Slovenije. Številnim uspehom pa je sledil zlom generalnega sponzorja, ki je za seboj pustil vsem znane posledice. Na pogorišču NK Primorja je pozneje nastala Nogometna šola Ajdovščina, ki jo je finančno podpirala tudi Občina Ajdovščina.

Foto: ND Primorje Pred nekaj manj kot 10. leti je bil ajdovski nogomet v zares nezavidljivem položaju. Športni duh in tradicija te panoge pa sta bili dovolj močan faktor, da se je Primorje ponovno postavilo na noge in razvilo v klub z največ aktivnimi udeleženci med lokalnimi športnimi ustanovami. Trenutno je v vadbo nogometne šole vključenih 250 otrok in mladostnikov, ki so razdeljeni v 12 starostnih kategorij, za nemoten trenažni proces pa skrbi 17 strokovnih delavcev, trenerjev z ustreznimi licencami, vsi so iz lokalnega okolja. Za člansko ekipo, ki si je v letošnji sezoni zagotovila napredovanje med drugoligaše, bo nastopalo predvidoma 22 igralcev, nad katerimi bodo bdeli 3 trenerji, na čelu z glavnim Andrejem Komacem. Nadaljuje pa se tudi porast zanimanja za dekliški nogomet, za kar ima velike zasluge tudi domača ekipa. Deklice uspešno nastopajo v 1. DU13 in 1. DU17 ligi, članice pa v ostri konkurenci 1. SŽNL.   

V društvu pojasnjujejo, da je osnovni cilj neprestano dvigovanje kakovosti nogometa v Ajdovščini ob vzgoji mladih perspektivnih športnikov. Rezultat dela se ne odraža le v tekmovalnih rangih, v katerih nastopajo Foto: ND Primorje selekcije ND Primorja, temveč tudi v množici igralcev, ki so dosegli reprezentančni nivo in igrajo v ostalih prvoligaških klubih. Letošnja sezona je bila za celoten ajdovski nogomet tekmovalno zelo uspešna. Selekcija U15 si je s prvim mestom v regionalni ligi zagotovila napredovanje v 1. ligo U15 – zahod, medtem ko bosta selekciji U17 in U19 še naprej nastopali v 2. SKL/SML – zahod. Članska ekipa je ob prekinitvi zasedala 1. mesto v 3. SNL – zahod, kar si je izborila po uspešnem jesenskem delu tekmovanja. Po sklepu izvršnega odbora NZS si je s tem zagotovila napredovanje v 2. SNL, kar bo na ajdovski stadion zagotovo privabilo še večje število privržencev rdeče-črnih, saj tekmovanje šteje kar 16 ekip iz celotne Slovenije in je dobro pokrito tudi z rednimi televizijskimi prenosi.

Trenerji in drugi strokovni sodelavci stremijo k doseganju tako ekipnih kot osebnih uspehov, ki niso vedno pogojeni z rezultatom ali mestom na lestvici. Izpostavljajo pomembnost dobrega vzdušja, kjer se lahko ustvari medsebojno zaupanje in kjer lahko mladi izrazijo svoje potenciale. S preizkušenimi modeli dela in modernimi pristopi pa bo klub še naprej tlakoval pot  in krepil športni duh v lokalnem okolju.