Ajdovščini srebrno odlikovanje

datum: 10.07.2020
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma prejela srebrni znak Slovenia Green Destination. Tokrat je bila Ajdovščina ocenjena kot samostojna enota in je največ vzpodbudnih ocen dobila na področju kulture in tradicije.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod skrovnoznamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja in skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. V shemo so vključene tako destinacije kot ponudniki, Občina Ajdovščina se je v shemo skupaj z Občino Vipava vključila že leta 2017 kot destinacija Vipavska dolina in prav tako prejela srebrni znak.

Na letošnjem ocenjevanju je bila Ajdovščina ocenjena kot samostojna enota in je najvišje ocene, torej ocene čez 8,  prejela na področju kulture in tradicije ter družbene klime. Dosedanji napori za skupno sodelovanje, skupna strategije za turizem ter ustrezno vzpostavljena skupna promocija, pa je naši destinaciji prinesla oceno nad 8 tudi na področju destinacijskega managemnata in s tem tudi srebrni znak Slovenia Green. V primeru, da bi imeli v destinaciji certificiranega ponudnika nastanitve, bi lahko z obstoječim rezultatom pridobili najvišji naziv – zlati znak.

Zelene destinacije so vzor in gonilo razvoja turizma, ki je odgovorno do okolja in družbe, partnerstvo v Zeleni shemi pa je dragoceno in spodbudno za širšo okolico. »Ajdovščina ponosno stopa po poti trajnostnega razvoja turizma in piše zeleno zgodbo Slovenije, ki odmeva tako v strokovnem kot turističnem mednarodnem prostoru,« so še zapisali v obrazložitvi.