Stolp s cinami gre v celovito prenovo

datum: 08.07.2020
kategorija: Novice

Pogodba za prvi del obnove stolpa št. 8 je že podpisana. Do konca leta pa bo 'stolp s cinami' rimskega obzidja Kastra v grajskem vrtu celovito urejen, vključno z razgledno ploščadjo na vrhu in varno okolico.

stolp 8 - notranjost Občina Ajdovščina je na razpisu kulturnega ministrstva uspela pridobiti kar 94.608 evrov nepovratnih sredstev za tekoča vzdrževalna dela na stolpu št. 8 rimske Kastre, kar bo skupaj z okoli 60.000 evrov proračunskih sredstev dovolj za izvedbo prve faze projekta. Občina pa se ravno v teh dneh prijavlja še na razpis gospodarskega ministrstva, od koder kani pridobiti slabih 30.000 evrov nepovratnih sredstev in okoli 15.000 evrov kredita ter dodati okoli 100.000 evrov proračunskih sredstev, kar bo omogočilo izvedbo druge faze, torej rekonstrukcijo in celovito prenovo trenutno precej ogroženega stolpa.

stolp 8 - razgledZa prvi del naložbe je že vse nared – pridobljeno je soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, izvedeno je bilo že javno naročilo, izvajalec je izbran. Najugodnejšo ponudbo je oddalo podjetje Saning d. o. o. iz Kranja, restavratorska dela pa bo opravljal domač mojster Klavdij Zalar. V tem okviru bodo znotraj in v zunaj stolpa izvedena nujna sanacijska dela: v celoti bodo porušene betonske krožne stopnice, izkopalo in očistilo se bo dno stolpa, prenovljene bodo zunanje dostopne kamnite stopnice, ki bodo opremljene z ustreznimi ograjami, nameščena bodo nova vrata, kamniti zidovi bodo sanirani z injiciranjem, izvedla se bodo tudi določena restavratorska dela na obstoječem zidu, ob stolpu št. 9.  Za drugo fazo bo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, saj gre za rekonstrukcijo. V tem okviru pa bo urejena notranjost stolpa s stopniščem in dvema medetažnima konstrukcijama ter razgledno ploščadjo na vrhu. Ta bo pokrita z manjšo, čim manj opazno stekleno kupolo.

Mesto Ajdovščina je zraslo na ruševinah Kastre, prav novo življenje pa je ohranjalo stare zidove. Stolp št. 8 je najlepši še ohranjen od štirinajstih, kolikor jih je odkritih in doslej znanih v celotnem obzidju nekdanje rimskodobne vojaške utrdbe, ki je del mogočnega poznorimskega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum. V srednjem veku je bil stolp nadzidan in verjetno uporabljen kot stražarsko-razgledni obrambni stolp, o čemer pričajo značilne cine – od tod tudi ime 'stolp s cinami'. V sodobnem veku pa, kot da smo pozabili nanj … Celovita prenova in ponovna oživitev, ki bo pomembna tako iz kulturno-zgodovinskega, kot turistično-gospodarskega vidika, je torej nadvse na mestu. Gradnja se bo pričela konec poletja, na razgledno ploščad pa se bomo lahko povzpeli v začetku prihodnjega leta.