Prek državne meje le s potrdilom

datum: 21.05.2020
kategorija: Koronavirus

V času veljavnih ukrepov proti širjenju COVID-19 je državno mejo mogoče prečkati le s potrdilom, ki ga izdajajo občine. Občina Ajdovščina ima za ta namen že pripravljen obrazec, občanke in občani izpolnjenega dostavite na vložišče.

Za prestop državne meje je v času trajanja ukrepov potreben utemeljen razlog. To je lahko nujno izvajanje gospodarskih čezmejnih dejavnosti, nujno izvajanje kmetijskih čezmejnih dejavnosti ali obisk ožjih družinskih članov (tudi izvenzakonskih partnerjev, otrok, posvojencev). Mejo lahko brez potrdila, tudi izven kontrolnih točk, prestopajo državljani, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju, imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela, vendar pa ne smejo zapuščati svojega zemljišča z namenom gibanja v notranjosti države. Podlaga za postopek so 2., 3. in 4. člen Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 68/2020). Strokovno utemeljenost teh ukrepov bo Vlada RS ugotavljala vsakih 7 dni.

Opozorilo – svetujemo vam, da pred odhodom v tujino preverite kakšni so pogoji in kakšni ukrepi veljajo v državi, kamor se odpravljate. 

Obrazec - vloga za izdajo potrdila za prestop državne meje