Lavričeva knjižnica z 'zrahljanimi' ukrepi

datum: 23.04.2020
kategorija: Novice

Osrednja ajdovska knjižnica ostaja zaprta in se drži vseh ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, vendar pa je začela omogočati nekatere storitve. Tako je že mogoče vrniti izposojeno gradivo, naročiti gradivo za študijske namene ali se prek spleta vpisati v knjižnico.

Knjižničarke in knjižničarji zelo aktivno preživljajo karanteno. Čas izkoriščajo za pospravljanje enot, urejanje knjižničnega gradiva, čiščenje in urejanje okolice knjižnic, tudi branje pravljic na knjižnični facebook strani. Trenutno po enotah opravljajo inventure. Hkrati pa ves čas trajanja krize iščejo možnosti kako svojim članom omogočiti dostop do knjižnih gradiv. Skladno z rahljanjem nekaterih ukrepov tudi knjižnica omogoča nekaj novih dejavnosti.

Izobraževanje je neobhodno povezano s knjigami, Lavričeva knjižnica zato omogoča dijakom in študentom naročanje študijskega, strokovnega, izobraževalnega in projektnega gradiva iz oddelka v Ajdovščini. Hkrati je mogoče naročiti največ 5 enot, gradivo lahko naročite prek telefona ali spletnega obrazca – več informacij.

knjigomatKnjige, izposojene v knjižnici preden se je ta zaprla, so verjetno že zdavnaj prebrane. V izogib pretirani gneči po odprtju je že omogočeno vračanje gradiva, izposojenega v centralni knjižnici v Ajdovščini, na zunanjem knjigomatu, ki deluje ob delovnikih, 24 ur na dan. Zamudnine za izposojeno gradivo se za čas zaprtja knjižnice ne bo zaračunavalo.

Odkar je zaprta, ima Lavričeva knjižnica v Ajdovščini pred vhodom nameščen voziček z odpisanimi knjigami za odrasle in otroke. Knjižno gradivo je razkuženo. Knjig ni treba vračati, lahko pa jih predate naprej. Člani knjižnice lahko dostopajo do različnih spletnih gradiv – e-knjižnice Biblos, literarnega spletišča Burjač ter drugih elektronskih virov – več informacij. Po novem pa je omogočen tudi spletni vpis v knjižnico, v času trajanja epidemije se lahko za dostop do elektronskih virov v Lavričevo knjižnico včlanite brezplačno – več informacij.

Pa še obvestilo – v teh dneh bi primorske knjižnice svoje bralce povabile k projektu 'Primorci beremo'. Projekt bo v letu 2020 zagotovo izveden, vendar se bo zaradi razmer premaknil v čas, ko bodo knjižnice ponovno odprle svoja vrata. Knjižničarji pa medtem pripravljajo sezname in iščejo predlagane knjige po policah. O začetku projekta bodo vsi bralci pravočasno obveščeni.

odpisaneLavričeva knjižnica Ajdovščina pa bo v kratkem zagnala še en, pravzaprav že dlje časa načrtovan projekt, ki ga je spodbudila tudi karantena zaradi koronavirusa. 'Knjiga na dom' je projekt, namenjen vsem, ki bi radi brali, pa zaradi bolezni ali drugih težav ne morejo do knjižnice, niti niso vešči rabe elektronskih medijev. Partnerji knjižnice v tej zgodbi so Rdeči križ Ajdovščina, Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Ajdovščina, Karitas, Pristan iz Vipave in Dom starejših občanov Ajdovščin. O začetku projekta bo knjižnica obveščala preko svojih kanalov na spletni strani in socialnih omrežjih ter prek lokalnega časopisa – spremljajte obvestila.