Lokalno mlinarstvo in pekarstvo na promocijskem filmu

datum: 01.04.2020
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina v okviru odobrene operacije sodelovanja lokalnih akcijskih skupin (LAS) »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« pod okriljem LAS Vipavska dolina obuja lokalni obrti mlinarstva in pekarstva.

Za nami je zaključena 1. faza operacije, v okviru katere smo poleg ostalih aktivnosti, pripravili kratek promocijski film. Film, poleg lokalne tradicije mlinarstva in pekarstva, prikaže tudi slikovitost in naravne lepote Vipavske doline. Na koncu film prikaže, v okviru operacije razvit, kulinarični produkt in sicer sladko žemljo, v kateri se združujejo tradicija in sodobnost, ljubezen do dediščine prednikov, izdelovanja in poklanjanja ...

fPoleg imenitnih posnetkov naravnih in kulturnih znamenitosti, med katerimi jih je veliko posnetih iz zraka, film zasleduje zgodbo o prenosu dediščine in tradicije iz starejše, ki je bogat vir izkušenj in znanja, na mlajšo generacijo. Zgodba se prične s prikazom žitnega polja, na katerem se deklica igra z žitnim klasjem. Od prikaza roke starejše osebe, ki nežno boža žitno klasje, posnetek nato preide na samo osebo ter prikaže odnos med mlajšo in starejšo generacijo. Iz posnetkov naravnih lepot doline – reke, vode, ki so osnova za mline in mlinarstvo, se dogajanje premakne v mlin, kjer se srečajo tri generacije. Tu sledi nadaljevanje z igro romantičnih bližnjih posnetkov moka – žito – mletje, vseskozi pa se nevpadljivo lovijo izrazni portreti vseh treh generacij protagonistov. Sreča in radost pri tem tradicionalnem opravilu nam jasno oriše kako se tradicionalno znanje prenaša na prihodnjo generacijo.

tFilm nas nato popelje na tradicionalno vipavsko kmetijo, kjer babica in vnuček v stari kmečki kuhinji mesita testo in pripravljata za peko v krušni peči. Moka je pomemben element zgodbe in prostora. Miza je pokrita z malo odvečne beline, na njej pa se odseva jutranje sonce, ki nežno boža skozi stoletne okenske odprtine … Skozi prikaz ognja, kot simbola sonca, začutimo toplino ter zaslišimo pomirjujoč zvok prasketanja in čutila nam že prevzame omamen vonj ravno pečenega kruha.

Od prikaza sveže pečenega kruha, položenega na mizo, ter dišečega dima, skočimo na naslednjo zgodbo, in sicer ravno v trenutek, ko mlada perspektivna pekarica njen moderen delovni pult posuje z moko za pripravo novega kulinaričnega produkta - sladke žemlje. Tukaj je pomembna arhitektura prostora, ki je bogat in romantičen ter v njem začutimo fuzijo tradicije z modernim pridihom. Ko mlada pekarica zaključi s peko novega produkta, v njeno moderno pekarno priteče najmlajša protagonistka iz prve zgodbe ter veselo in razigrano zagrize v nov kulinaričen produkt – sladko žemljo.

Novi promocijski film je nastal po scenariju in režiji Aliasha Tepine ter ob sodelovanju delovne skupine Občine Ajdovščina v okviru operacije LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost«.

Aliash Tepina je na kratko strnil misli glede snemanja:

»Snemanje je potekalo jeseni 2019. Razdelili smo ga na več snemalnih dni, saj je bila želja ovekovečiti celotno Vipavsko dolino, zaradi česar smo potrebovali idealne vremenske razmere in svetlobne pogoje. Potrebno je bilo raziskati celotno regijo in izbrati res ustrezne lokacije - tako z vidika kulturne dediščine, kakor tudi z vidika turistične reprezentativnosti. Scenosled smo tako lahko razvijali zelo organsko skupaj s potekom raziskovanja. Ko je prišel čas za snemanje, smo najprej posneli vse zunanje kadre, čisto na koncu, na zadnji snemalni dan, pa notranje prizore z igralci.

Celoten projekt je bil za produkcijsko ekipo izredno zanimiv in razgiban, saj smo odkrili, raziskali in okusili veliko novih skritih kotičkov ter dobrot prelepe Vipavske doline.«

 

Film si lahko ogledate na tej povezavi.

Delovna skupina LAS Domače in umetnostne obrti

Operacija sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« je sofinancirana 

s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja.

l las