Ponoči pustošila pozeba

datum: 02.04.2020
kategorija: Novice

Iz Kmetijsko svetovalne službe so zjutraj obvestili, da so se temperature ponoči spustile precej pod ničlo, celo do -6 stopinj, pozeba je opustošila letošnjo sezono sadja.

Podatki na Agro-meteorološkem portalu Slovenije kažejo, da je bilo ponoči v Vipavski dolini hudo mrzlo. Meteorološka postaja v Potočah je na primer beležila temperaturo okoli – 4 stopinje vse od polnoči naprej, med 5. in 6. uro zjutraj pa se je temperatura spustila še niže, celo do -6,6 stopinje. Na drugem koncu doline, na Slapu, je bila temperatura za kakšno stopinjo višja, kljub temu se je spustila vse do -4,8 stopinje.

Terenski kmetijski svetovalec iz Kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina Rajko Črv pravi, da so bile nizke temperature katastrofa za vse, kar je bilo odprto (kar je brstelo ali cvetelo). Uničilo je marelice, breskve, kaki in kivi. Pri češnjah bo na oceno potrebno počakati, saj je večina cvetov še v popkih, pri odprtih pa se vidi, da so ožgani od mraza. Podobna bojazen obstaja tudi pri zgodnjih sortah vinske trte. Rajko Črv še pravi, da so jo morebiti bolje odnesle posamezne višje lege.

Kmetijsko svetovalna služba je o situaciji že obvestila župane občin, kjer je klestila pozeba. Za ukrepe je še preuranjeno, želja Občine Ajdovščina pa je, da bi se vse občine skupno in enotno odzvale.