V Ajdovščini razvili maske WaM1

datum: 30.03.2020
kategorija: Koronavirus

Ajdovska podjetja so stopila skupaj in razvila maske, namenjene splošni zaščiti občanov v času epidemije koronavirusa. Maske, ki so jih lokalno poimenovali WaM1, nimajo certifikatov in niso namenjene medicinski uporabi, a zagotavljajo primerno stopnjo zaščite pred okužbo.

Maska WaM1Cilj je izdelati vsaj 200 tisoč mask za občanke in občane občin Ajdovščina in Vipava, 10.000 na dan. Prednostno se jih bo delilo tistim, ki jih najbolj potrebujejo. V kratkem gre tako pričakovati, da bo prva skupina mask že pri uporabnikih. Maske so namenjene posameznikom za nujne dnevne opravke (npr. nakupovanje) ali za uporabo na delovnem mestu. Nastale so pod okriljem Civilne zaščite Ajdovščina zaradi splošnega pomanjkanja standardizirane zaščitne opreme. Izdelane so iz polipropilena, ki se uporablja kot filter v kirurških maskah. Prednost teh mask je, da so pralne, zato jih lahko uporabimo večkrat. Peremo jih lahko na 30 ali 60 stopinj z detergentom. Masko je potrebno zamenjati po dveh urah oziroma pogosteje, če je vlažna.

Za nabavo materiala in izrezovanje oblike maske skrbita podjetji Europrint  in Tapetništvo bonus, s svojimi šiviljami mu pomagajo še podjetja Primtex d. o. o., Timo d. o. o. in M. Repič d. o. o. (to je masko tudi dizajniralo), v procesu izdelave sodelujejo še podjetje Incom, kjer poteka varjenje, najlonske vrečke podarja podjetje Filmplast, pomoč s transportom je ponudilo podjetje Mlinotest. Zaključna faza izdelave je pranje in sušenje v vrtcu na Ribniku. Maske bodo pakirane v najlonske vrečke po 10 kosov, vsebovale bodo tudi navodila za uporabo, in bodo v dveh različnih velikostih. 

Hkrati se nadaljuje tudi razvoj 3D mask, v okviru lokalnega tima pa je bil izdelan tudi poseben vezir, namenjen predvsem zaščiti vseh, ki imajo stik z okuženimi. Ti vezirji so že v izdelavi.

Obe občini in štab Civilne zaščite se najlepše zahvaljujejo za solidarnostno gesto vsem vključenih v ta projekt. Upamo, da bo uspešnih zgodb o inovativnosti in pomoči v teh kriznih časih še več.