Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

datum: 29.03.2020
kategorija: Koronavirus

Prejšnji teden smo s priporočili pozvali k čim bolj doslednemu razkuževanju vseh skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah – z današnjim dnem to postaja obveza.

Vseh 130 večstanovanjskih objektov v občini Ajdovščina pozivamo k doslednemu razkuževanju opreme v skupnih prostorih najmanj dvakrat dnevno. Še pogosteje je priporočljivo razkuževati kljuke na vhodu, ograje, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in drugo opremo, kjer je mogoče pričakovati več stikov s površinami.

Obvezno je potrebno pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo, da zaradi povečanega tveganja za prenos okužb lahko dvigalo uporabi samo ena oseba hkrati. Ob vstopu in izstopu iz dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke takoj ob prihodu v svoje stanovanje.

Za redno razkuževanje skupnih prostorov (najmanj dvakrat dnevno) v večstanovanjskih stavbah morajo poskrbeti upravniki ali lastniki objekta, če večstanovanjska stavba nima upravnika. Priporočljivo je, da se površine očistijo z ustreznimi proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo na etiketi ali v navodilih navedeno protivirusno delovanje. Priporočljivo sredstvo za dezinfekcijo je lahko tudi varekina.  Poleg razkuževanja poskrbite tudi za zračenje prostorov.