Škoda je velika

datum: 27.03.2020
kategorija: Novice

Foto: PGD Ajdovščina

Temna burja, ki je zadnja dva dni rohnela po Vipavski dolini, je povzročila veliko škode. Zgorela je družinska hiša v Lokavcu, hudo je poškodovana hala podjetja L-inox na Vetrnem polju v Ajdovščini. Gasilci pa imajo za seboj izredno naporne intervencije.

Foto PGD AjdovščinaReševati premoženje in ljudi v takšnem vetru terja dvakrat več energije. Boriti se z ognjem v burji pa je še posebej zahtevna intervencija. V zadnjih dveh dneh so bili na terenu vsi poklicni gasilci Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, vsa prostovoljna gasilska društva in druge službe civilne zaščite iz naše občine

Najhujša nesreča se je zgodila v Lokavcu, kjer je v celoti zgorela hiša štiričlanske družine. Gasilci so na intervencijo prišli zelo hitro, ob Gasilsko reševalnem centru Ajdovščina so gasili še člani PGD Selo in PGD Ajdovščina, vendar pa jim hiše ni uspelo rešiti. Močna burja jim je hudo oteževala gašenje, en gasilec se je v intervenciji laže poškodoval. Družini je takoj priskočila na pomoč Občina Ajdovščina, Karitas Vipavske dekanije pa je za namen zbiranja sredstev za pomoč družini že odprla dobrodelni račun: TRR SI56 0475 1000 0867 279, sklic SI00 260320, namen: požar.

Škodo pa je burja povzročala tudi drugod – dodobra je uničilo halo podjetja L-inox na Vetrnem polju v Ajdovščini, PGD Col je reševal raztrgan šotor na Predmeji, v Lokavcu je odkrivalo strehe, odneslo je pločevino z Doma za starejše občane v Ajdovščini, lomilo veje, podiralo drevesa … in raznašalo smeti.  V povprečju je pihalo s lokavec požar 26. 3. sunki okoli 130 km/h, neuradno izmerjeni najhujši sunki pa so bili kar okoli 170 km/h, izmerili so jih v Selu in med tuneloma na Barnici na hitri cesti. Močne sunke so izmerili tudi na viaduktu nad hitro cesto v Ajdovščini, najhujši kar 155 km/h. Očitno je burja presenetila tudi ARSO, ki je sicer z oranžnim alarmom napovedoval, da bo pihalo, vendar pa na tako močne sunke nismo bili pripravljeni.

Sreča v nesreči je, da smo zaradi epidemije bolj ali manj zaprti v naše domove. Burja je povzročila ogromno materialno škodo, nihče pa tokrat ni bil huje poškodovan. Hvala vsem poklicnim in prostovoljnim gasilcem ter ostalim službam v sistemu zaščite in Foto GRC Ajdovščina reševanja za vso pomoč.