Če mask ni, jih bomo izdelali sami

datum: 24.03.2020
kategorija: Koronavirus

Tudi ajdovska Civilna zaščita se v teh dneh sooča s pomanjkanjem zaščitne opreme. Medtem ko reševalci čakajo na dostavo, pa tudi ustvarjalno razmišljajo – prototip maske, natisnjene s 3D printerjem, je že izdelan.

Po posredovanju poveljnika občinskega štaba CZ Igorja Benka so načrt za takšno masko izdelali v zobotehničnem laboratoriju Klinike Križaj, tiska pa se v Ajdovščini. Gre za masko, sestavljeno iz dveh delov – natisnjeni del ima predvideno standardizirano odprtino, kamor se doda filter. Ta je lahko različen, odvisno od potrebe. Takšno masko je mogoče razkužiti, filter pa oprati, torej je uporabna večkrat. Material za filtre se še išče – gre za podobne filtre (HEPA), kot se uporabljajo pri sesalcih in zadržijo kar 99,95 % delcev velikosti 0,3 mikrona. Pred uporabo bodo brezhibno delovanje mask preverili v podjetju Bia Separations.

Cene mask so v zadnjih dneh zaradi pomanjkanja obupno zrasle, maska tipa 2 za enkratno uporabo trenutno stane 80 centov, pred izbruhom pandemije pa jo je bilo moč kupiti za 20 centov. Najbolj zmogljiva maska tipa 3 za enkratno uporabo je trenutno v maloprodaji 6 evrov. 

Poleg uporabnosti namreč pobudniki ideje izdelave 3D mask za varno večkratno uporabo iščejo tudi način za najugodnejšo ceno. Cena natisnjenega dela takšne maske je okoli 1 evro, manjka še delež filtra, po pričakovanjih pa končna vrednost takšne maske ne bo presegala cen, ki trenutno veljajo na tržišču.