Poveljnik CZ: »Stvar je resna! Držimo se reda!«

datum: 21.03.2020
kategorija: Koronavirus

Štaba civilne zaščite občin Ajdovščina in Vipava sta s prvimi pripravami in ukrepi za zaščito pred okužbo s koronavirusom pričela že ob prvih resnih opozorilih –konec februarja. Odtlej so ves čas v tesnem kontaktu z delavci Zdravstvenega doma Ajdovščina in načrtujejo ter usklajujejo ukrepe v naših lokalnih skupnostih.

Službe, ki sestavljajo sistem zaščite in reševanja v občini Ajdovščina, so se pripravljale na reševalno vajo, namesto vaje pa so se morale resno spoprijeti s še kako resnično grožnjo epidemije koronavirusa. Poveljniki Civilne zaščite Severnoprimorske regije so se prvič sestali že 26. februarja, že dan kasneje sta pred urgentnimi prostori Zdravstvenega doma Ajdovščina stala zabojnika za izolacijo. Takoj nato so sledili sklepi o zaprtju javnih ustanov, prepovedi prireditev in dogodkov …  in obveščanja.

V trenutne aktivnosti so poleg poveljstva in zdravstvenih delavcev vključeni še Rdeči križ Ajdovščina, Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina ter PGD Ajdovščina. Na pomoč so priskočili tudi taborniki in skavti ter predsedniki krajevnih skupnosti, ki pomagajo pri razdeljevanju letakov. Del sil v sistemu zaščite in reševanja pa je v karanteni, saj morajo ostati zdravi, da nadomestijo morebitne obolele.  

Občanke in občani Ajdovščine in Vipave ste v teh dneh v nabiralnike prejeli že tretji informativni letak z vsemi pomembnimi informacijami, opozorili, navodili ter telefonskimi številkami, kamor se lahko obrnete po pomoč ali informacijo. Letaki so  koristni, občanke in občani se v večini držite nasvetov in navodil.

Vendar pa službe za zaščito zaznavajo tudi kršitve – predvsem so težave z zbiranjem ljudi na priljubljenih mestih v naravi – v parkih, pred planinskimi kočami, pri izviru Hublja …   Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Igor Benko opozarja: »Stvar je resna! Vsi se moramo držati reda!«