Kako v času karantene ravnati z odpadki

datum: 19.03.2020
kategorija: Koronavirus

Med pomembne preventivne ukrepe v času epidemije koronavirusa sodi tudi ravnanje z odpadki. Še posebej previdno je potrebno ravnati z osebnimi odpadki ter odpadki od čiščenja prostorov oseb, ki so v samoizolaciji ali okužene. Odpovedane so vse čistilne akcije po krajevnih skupnostih.

Osebni odpadki in odpadki od čiščenja prostor, kjer se zadržujejo osebe v izolaciji ali okužene osebe, se odvržejo v plastično vrečo za odpadke, ki jo je treba nato tesno zapreti, da raztresanje vsebine ni možno. To vrečo se nato premesti v drugo vrečo za odpadke, prav tako tesno zaveže, in vsaj tri dni (72 ur) hrani na odmaknjenem, varnem mestu (predprostor, balkon, terasa …), preden se jo odloži v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke. Takšnih odpadkov torej ne ločujete in ne odlagate v zabojnike za ločene frakcije odpadkov!!! Druge gospodinjske odpadke, ki niso prišli v stik z okuženim, se odlaga na običajni način. Pomembno je tudi, da si po vsakem takem ravnanju umijete roke z milom.  

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina v času epidemije izvaja vse storitve, vendar v okrnjenem obsegu. Odlagališče v Dolgi Poljani deluje po skrajšanem urniku – od ponedeljka do petka med 7. in 15. uro. Odpovedane so vse čistilne akcije, ki se sicer v spomladanskih mesecih odvijajo po krajevnih skupnostih.

S Komunalno stanovanjske družbe naprošajo, da striktno upoštevate vsa priporočila in navodila – tako splošna, kot posebna, ki veljajo za čas trajanja epidemije. Ne vstopajte v njihove prostore, niti v upravni stavbi, niti na drugih lokacijah. Če kosovne odpadke sami odvažate na odlagališče v Dolgi Poljani, poskrbite, da jih boste odložili ločene po posameznih frakcijah v pripravljene zabojnike. Ne puščajte jih nerazporejene pred vhodom.

Vreme kar vabi k spomladanskemu čiščenju, polne kontejnerje pa mora nekdo pospraviti. Zato ste še posebej naprošeni, da v tem kriznem času OMEJITE večje čistilne akcije, saj so komunalni delavci že sedaj preobremenjeni. V družbi namreč poleg ravnanja z odpadki opravljajo tudi druge nadvse pomembne javne službe in želijo, da njihovi zaposleni ostanejo zdravi.