Nadgrajeni terenec

datum: 19.03.2020
kategorija: Novice

Prav v teh dneh je bila zaključena nadgradnja terenskega vozila Ford ranger, ki ga je v okviru evropskega projekta Holistic pred petimi leti pridobila Občina Ajdovščina. Namesto na reševalno vajo pa se je že odpravil na prve intervencije.

Naključje je hotelo, da se ozaljšan in posodobljen terenec ne bo kitil na reševalni vaji Potres Ajdovščina 2020, ki jo je odpihnil koronavirus, pač pa je že sodeloval na prvi intervenciji. Gre za avtomobil Ford Ranger XLT 2,2 TDCI, 110 KW, ki je bil dobavljen Občini Ajdovščina pred petimi leti, v okviru evropskega projekta Holistic, za zgodnje odkrivanje požarov. Avtomobil je doslej služil za različne potrebe civilne zaščite, v sklopu aktualnega evropskega projekta Crosit Safer pa se je avtomobil dodatno nadgradilo. Ob obstoječi opremi se je v terenec montiralo izvlečni voziček z opremo za štabno mesto, ki je opremljeno z radijskimi postajami, agregatom, računalnikom, projektorjem, stoli, mizo, prenosnimi posteljami …   Dodali so mu tudi led blok z modrimi lučmi in zvočno signalizacijo ter ga prebarvali v barve civilne zaščite, tako da je sedaj uradno intervencijsko vozilo. Dodatno opremo se je namestilo na enaka vodila, kot v podobnem avtomobilu GRC-ja, tako da jo bodo lahko uporabljali tudi gasilci na svojih intervencijah.

Ford ranger Namesto na reševalno vajo Potres Ajdovščina 2020, ki bi morala na objektu nekdanje šole v Ajdovščini potekati konec marca, pa je posodobljeni terenec včeraj že opravil prvi dve intervenciji, sodeloval je pri gašenju dveh manjših požarov na Gori in v Dobravljah. Ponovno opozarjamo vse, ki proste dni izkoriščate za vrtnarjenje in kmetovanje – Občinski štab Civilne zaščite je izdal sklep o prepovedi kurjenja v naravi, saj so sile v sistemu zaščite in reševanja v teh dneh preveč dragocene, da bi jih izpostavljali kakršnimkoli tveganjem.