Povezani za ukrepanje ob naravnih nesrečah

datum: 04.03.2020
kategorija: Novice

V obmorskem letoviškem mestecu Cavallino-Treporti so se na tretjem srečanju zbrali partnerji slovensko-italijanskega projekta Crossit Safer, v katerega je kot partner za komunikacijo vključena tudi Občina Ajdovščina. Projekt je v teku že dobro leto, njegov cilj pa je podpis medregijskega protokola med civilnima zaščitama obeh držav za hitrejše ukrepanje v primerih naravnih nesreč.

Na tretjem srečanju partnerjev projekta Crossit Safer, ki se ga je udeležilo tudi zastopstvo ajdovske občine, so pregledovali glavne rezultate že opravljenega dela. Javni zavod Gasilska enota Nova Gorica, ki v projektu igra eno od ključnih vlog pri ustvarjanju zgoraj omenjenega protokola, je zbranim predstavil proces njegovega nastajanja, raziskovalci z univerz v Benečiji in Padovi so predstavili protipotresne in protipožarne preventive, pogovore pa sta najbolj popestrila dva terenska ogleda. Prvi dan so se udeleženci podali na ogled kampa ob mestecu Cavallino-Treporti, kjer so predstavniki civilne zaščite razložili protipožarno varnost letovišča ter predstavili italijansko uredbo, namenjeno načrtovanju, gradnji in vodenju turističnih struktur, kot so kampi ali turistična naselja, ki sprejmejo več kot 400 ljudi. Največ zanimanja je med udeleženci požel ogled protipoplavnega sistema MOSE v Benetkah. Sestav, ki vključuje štiri pod gladino ležeče zapornice in predstavlja enega od najpomembnejših strateških infrastrukturnih projektov v italijanski zgodovini, je namenjen zadrževanju vode v primerih poplav ali zelo visoke plime. Nahaja se na treh vhodih pred mestom Benetke.

Projekt Crossit Safer je tudi eden od akterjev državne vaje, ki bo v Ajdovščini potekala konec marca, v sklopu katere bo porušena stavba tri bivše osnovne šole.

crossit safer.jpg

Projekt je sofinanciran v okviru Programa Sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.