Vrtec na burji

datum: 27.02.2020
kategorija: Novice

V najmlajšo skupina programa Mladost na burji je vključenih 11 skupin otrok iz Otroškega vrtca Ajdovščina in skupina otrok vrtca na Osnovni šoli Otlica. Skupaj na prvi stopnji Grozdek sodeluje 261 otrok iz enot Ob Hublju, Ribnik, Vipavski Križ in skupine Cicibančki iz vrtca na Osnovni šoli Otlica. Največ aktivnosti otroci soustvarjajo na področju Moja skupnost.

Aktivnosti se je pred zaključkom prvega programskega obdobja nabralo veliko več, kot to sam program zahteva. Otroci so obiskali Pilonovo galerijo Ajdovščina, kjer so si pod vodstvom kustosinje  Tanje Cigoj mnbogledali razstavo slikarja Iva Lenščaka. Na ustvarjalni delavnici v galeriji so z ogljem narisali svojo družino in nastala umetniška dela razstavili v svojem vrtcu. Otroci iz skupine modri enote Ob Hublju so se vključili v akcijo Ljudske univerze Ajdovščina in v Tednu pisanja z roko gasilcem narisali čudovite razglednice. Spet druga skupina je Dan slovenskih splošnih knjižnic obeležila z obiskom Lavričeve knjižnice. Ob slovenskem kulturnem prazniku so najmlajši iskali Prešernovo ulico in jo našli v centru Ajdovščine, prav na mestu, kjer v čudoviti stavbi domuje TIC Ajdovščina. Otroci iz enote Vipavski Križ so v prazničnem času izdelali svoje jaslice in jih predstavili na tradicionalni razstavi jaslic v domačem krajevnem domu.

mnbZelo zanimive so tudi aktivnosti, ki jih skupine izvajajo na področju Moj poklic. Vzgojitelji k sodelovanju pritegnejo starše, ki otrokom v skupini predstavijo svoj poklic oz. dejavnost, s katero se ukvarjajo. Tako so otroci spoznali poklic gozdarja, mehanika dirkalnih motorjev, spet drugi so obiskali pošto Ajdovščina in spoznavali njihovo delo ter poklic poštarja. Prav vsi so se udeležili dneva odprtih vrat domačega podjetja Fructal in spoznali delo s stroji na posameznih proizvodnih linijah.

Vse skupine otrok se vključijo v akcijo Tradicionalni slovenski zajtrk, pogovarjajo pa se tudi o izvoru hrane in spoznavajo pomen in vrste lokalno pridelane hrane. Nekatere skupine so se vključile v projekt Beli zajček, kjer se otroci spoznavajo z ekologijo in skrbjo mnbza svoje telo in zdravje. Ena od skupin je obiskala zobozdravnico Branko Colja v Zdravstvenem domu Ajdovščina. Prijazna ekipa v ordinaciji jih je zelo lepo sprejela in sproščeno vzdušje ter pozitivna izkušnja bo otrokom lahko pomagala premagovati strah pred obiskom zobozdravnika.

Vzgojitelji skupin otrok, ki so vključeni v program Mladost na burji, pri izbiri primernih aktivnosti za vpis v dnevnike Grozdek med seboj dobro sodelujejo, tako znotraj svoje enote kot tudi z ostalimi enotami Otroškega vrtca Ajdovščina. Povezujejo se tudi pri izvajanju aktivnosti na področju Moj prijatelj, kjer otroci za druge skupine pripravijo prave Čajanke. Spečejo piškote, pripravijo čaj in na obisk povabijo otroke iz drugih skupin. Nekateri se odpravijo tudi na obisk v druge enote vrtca Ajdovščina, kjer se otroci skozi družaben kulturni program predstavijo in vrstnikom pokažejo kaj počnejo in kaj znajo. Sami izdelajo majhna darila in se med seboj obdarijo. Največje darilo otrokom je osebna izkušnja ob druženju in spoznavanju pomena medsebojnega sprejemanja. Otroci ene od vključenih skupin so doživeli zelo posebno izkušnjo, ko je na obisk prišel fantek, ki obiskuje razvojni vrtec Cirius v Vipavi. 

mnbAlenka Praček, vzgojiteljica in koordinatorka programa Mladost na burji za Otroški vrtec Ajdovščina: »Program Mladost na burji nas je dodatno spodbudil k boljšemu medsebojnemu sodelovanju, širjenju ustvarjalnih idej in razvijanju pristnih odnosov v lokalni skupnosti. Dejavnosti, ki jih izvajamo v okviru tega programa, so tudi sicer poslanstvo vzgojitelja in sicer spodbujanje otroka k spoštovanju sebe, drugih in okolja, ki ga obdaja. Otroka bolj kot samo pripovedovanje ali učenje nagovori konkretna izkušnja, ki jo sam doživi. Vsaka od omenjenih dejavnosti vzbudi v otroku drugačna občutja, najbolj dragocene izkušnje pa so tiste, ki jih otrok doživi v povezavi z ljudmi.«

Vloga vzgojiteljev je v vzgojnem programu Mladost na burji ključna. O njihovem izvrstnem delu pričajo tudi vsi nalepljeni grozdki, ki so le eden od dokazov odličnega dela naših vzgojiteljev. Otroci bodo ob koncu vrtčevskega leta za svojo aktivnost prejel spominsko majico Grozdek, ki jih bo še dolgo opominjala na to, da je vsak »grozdek« pomemben zato, da skupaj gradimo lepšo skupnost.