V znamenju slovenskega filma

datum: 21.02.2020
kategorija: Novice

Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Mesec kulture nocoj vabi na tradicionalno Mostovo čitalnico v dvorano Društva Most na Gregorčičevi ulici. Konec tedna pa se nadaljuje v Dvorani prve slovenske vlade, v znamenju slovenskega filma. V soboto zvečer povabljeni na celovečerni prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov, v nedeljo popoldan pa bo na velikem platnu ajdovske dvorane ponovno oživel Matija Vertovec.

Krožek ustvarjalnega pisanja Društva Most, UTŽO Ajdovščina, nocoj prireja tradicionalno Mostovo čitalnico, z naslovom »Mostova čitalnica: hiš-a, hiš-e, ..., v hiš-i: dom ljudi in reči«. Članice in člani krožka bodo prebirali pesmi in prozo, nastopili pa bodo tudi pevci iz razreda Jerice Rudolf Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina. Dogodek bo pospremila razstava članic in članov likovnih delavnic Društva Most.

Mesec kulture se v soboto in nedeljo nadaljuje v Dvorani prve slovenske vlade, kjer bosta na velikem platnu predvajana dva slovenska filma. V soboto ob 18. uri bo na sporedu celovečerni prvenec režiserja Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Film je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi za najboljši celovečerec, najboljšo režijo ter nagrado občinstva. Zgodba filma govori o življenju v pozabljenih, zapuščenih krajih, o posameznikih, ki so v času tik pred drugo vojno ujeti na »nikogaršnjem ozemlju« Benečije …   

dokumentarec vrtovec V nedeljo ob 17. uri pa se na veliko platno ajdovske dvorane vrača dokumentarni film Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda, ki je bil jeseni 2015 prav tu predvajan premierno. Scenarij za film sta napisali Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar, režiral ga je Marko Naberšnik, nastal je v produkciji kulturno-umetniškega programa RTV SLO. Film pripoveduje zgodbo o pomembnem vipavskem rojaku. Ponovna projekcija filma na velikem platnu je poklon kulturnemu prazniku Društva Matija Vertovec, ki se letos pripravlja na jubilejni 20. pohod po Vertovčevih poteh.

Privoščite si svoj kulturni grižljaj!