Bivša stavba 3 osnovne šole bo porušena

datum: 18.02.2020
kategorija: Novice

Stavba 3, ki je po selitvi šole v nove prostore ostala prazna, bo porušena. Hkrati z rušitvijo bo izvedena tudi velika državna vaja Civilne zaščite Potres Ajdovščina 2020.

Po selitvi Osnovne šole Danila Lokarja v nov objekt je najbolj dotrajana stavba 3 ostala prazna. Stavba je poleg tega tudi energetsko neučinkovita, neprimerna za obnovo, zato je Občina Ajdovščina že pridobila vso potrebno dokumentacijo za rušenje. Rušitvena dela bo izvedlo podjetje Stopar PGM d. o. o., v marcu in aprilu.

Prazno stavbo so v zadnjem letu za vaje za namene zaščite in reševanja s pridom uporabljale različne službe iz celotne regije – gasilci, ekipe reševalnih psov, enote policijskih psov in druge. 27. in 28. marca pa bo na delno porušenem objektu potekala tudi velika državna vaja z naslovom Potres Ajdovščina 2020. Vajo organizirajo Uprava RS za zaščito in reševanje, izpostava Nova Gorica, Občina Ajdovščina v sklopu evropskega projekta Crossit Safer ter javne reševalne službe za zaščito, reševanje in pomoč.

stavba327. marca dopoldan bo Vipavsko dolino stresel potres z epicentrom 10 km severovzhodno od Ajdovščine in močjo 7 stopnje po EMS (evropski potresni lestvici). Stavba 3, kjer poteka pouk, se med potresom poruši, v okoliških stavbah (srednja in osnovna šola ter dijaški dom) pa nemudoma steče evakuacija, ki poteka do prihoda gasilcev. Prve so vpoklicane vse službe v sistemu zaščite in reševanja Občine Ajdovščina in Gasilska zveza Vipava, po nekaj urah pa se zaradi zahtevnosti reševanja aktivira še službe na državnem nivoju, ki takoj po prihodu prevzamejo vodenje reševanja. V tem delu bodo poleg občinskih služb sodelovali še MUSAR in EHI – enota MO Ljubljana (enota za reševanje iz urbanega okolja), enota za tehnično reševanje URSZR Celje, helikopterska enota Slovenske vojske, Policijska uprava Nova Gorica, več enot reševalnih psov iz Slovenije ter iz Italije, JZGRD Nova Gorica (s prikolico za množične nesreče) in drugi. Enote bodo na delu neprekinjeno 24 ur, zaključek vaje je predviden v soboto, 28. marca opoldne.

Prvi del petkove vaje, med 10. in 13. uro, bo potekal kot vodena prikazna vaja in bo namenjen tudi obiskovalcem.