Kulturni praznik: 'Zdoma'

datum: 09.02.2020
kategorija: Novice

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je sinoči potekala osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku v naši občini. Praznični govor je pripravil ajdovski slikar Azad Karim, Zveza kulturnih društev Ajdovščina pa je zaslužnim domačim ustvarjalcem podelila priznanja.

Oktet Castrum je prejel priznanje za dvajset let aktivnega dela, ohranjanje in predstavljanje slovenske pesmi doma in po svetu ter bogatenje kulturnega dogajanja v občini in širši skupnosti. Vokalna skupina Grlica je prejela priznanje za štirideset let delovanja, ohranjanja kakovostnega petja in bogatenje kulturnega življenja v domačem kraju, občini in širši skupnosti. Tudi Mešani pevski zbor Primorje letos obeležuje štirideset led delovanja, priznanje pa je prejel še za ohranjanje kakovostnega petja in uspešne mednarodne nastope ter soustvarjanje kulturnega utripa v občini in širši skupnosti. Zadnje letošnje priznanje pa je bilo podeljeno Društvu Matija Vertovec, za uspešno delo na področju kulturne istovetnosti Vipavske doline in prispevek k ohranjanju dediščine.

Kulturni praznik 2020'Zdoma' je nosila naslov letošnja proslava, ki je skozi kulturni program obeležila 120-letnico rojstva pisateljice Ane Praček Krasna ameriške Slovenke iz Vipavske doline. Tudi slavnostni govornik prihaja od daleč, pa je hkrati naš – akademski slikar in grafik, združevalec likovne izkušnje dveh svetov, Azad Karim, rojen v mestu Arbil v iraški pokrajini Kurdistan, ki že štiri desetletja bogati evropsko kulturno in likovno okolje z avtorsko prepoznavnim opusom. Živi in ustvarja v Ajdovščini. Pripovedoval je o svojih prvih srečanjih s slovensko kulturo: »Spominjam se, da mi je tam ob Tromostovju že prve mesece posebej padel v oči spomenik, kip možakarja, nad katerim je sedela prelestna gola mladenka. Zdelo se mi je, da morataimeti ti dve osebi za Slovence prav poseben pomen. Povprašal sem svoje kolege na akademiji. Povedali so mi, da sta tadva največji slovenski pesnik France Prešeren in njegova pesniška muza. Takrat sem prvič slišal za Franceta Prešerna in s tem se je začelo porajati moje zanimanje za slovensko kulturo.« Azad Karim je vesel, da imamo v občini kar nekaj kulturnih ustanov, namenjenih vizualnim umetnostim hkrati pa je izpostavil da so nekatere druge umetniške zvrsti, predvsem gledališče, glasba, prikrajšani in izrazil veliko željo po novem »žlahtnem prostoru, ki bo v naše kraje privabil izvrstne glasbenike in ugledne Kulturni praznik 2020gledališke ansamble«. Zaključil je z besedami: »Včasih sam sebi zastavim vprašanje kdo sem? Sem slovenski ustvarjalec? Zagotovo, saj že štiri desetletja ustvarjam v slovenskem kulturnem prostoru in sem v njem pustil svoj pečat. Sem kurdski umetnik? Gotovo, po očetu in mami sem Kurd. Sem iraški umetnik? Da, še vedno se imam tudi za Iračana. Nekaj pa je, v kar sem zagotovo prepričan: sem Azad Karim, ajdovski umetnik.«

Kulturni program proslave je potekal v znamenju 120-letnice rojstva ameriške Slovenke iz Vipavske doline, pisateljice in publicistke Ane Praček Krasna. Njena dela so ob nežni klavirski spremljavi Davida Trebižana prebirali mladi člani KUD Javorov hudič, interpretacije besedil so se prepletale s petjem – Sergej Randjelović – Runjoe je prepeval pesmi Pengova v Davidovi preobleki. Slovensko himno je uvodoma izvedel baritonist Rok Zelinšček. Nežno, subtilno proslavo, je ustvaril režiser Peter Avbar.