V znamenju jubileja

datum: 04.02.2020
kategorija: Novice

Po odličnem uvodnem dogodku na Planini je Društvo Matija Vertovec svoj letošnji projekt 20 let pohoda po Vertovčevih poteh nadaljevalo na osrednjem slovenskem turističnem sejmu Alpe Adria, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

DMV uvodni dogodek Planina Letos se Društvo Matija Vertovec že aktivno pripravlja na jubilejni 20. pohod po Vertovčevih poteh. Za namene promocije pohodne poti in Vipavske doline ter prepoznavnosti Matije Vertovca si je zamislilo niz različnih dogodkov, ki bodo potekali vse do jubilejnega pohoda 22. novembra. K sodelovanju je pritegnilo tudi ostala društva in ustanove, ki delujejo na območju pohodne poti. Projekt 20 let pohoda po Vertovčevih poteh je zaživel prav na obletnico Vertovčevega rojstnega dne, 28. januarja, v polni dvorani Predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej stare šole na Planini. Predsednik društva Marijan Lozej je v uvodnem nagovoru povzel pomembne mejnike v bogati 20-letni zgodbi, ki se je začela pisati na pobudo Staneta Bačarja, tudi ustanovitelja Društva Matija Vertovec: »V devetnajstih letih smo skupaj ustvarili lep, naravi in ljudem prijazen, trajnostno naravnan turistični produkt, ki ga želimo v sklopu letošnjega projekta obeleževanja 20-letnice pohoda še dopolniti in še aktivneje vključiti v stalno turistično ponudbo Vipavske doline.«  Članice in člani Društva gospodinj in dramske skupina Planina so oblikovali Društvo gospodinj s Planine je pripravilo okusne jedi, ki jih je jedel že Vertovec v svojem času ... kulturni program uvodne prireditve in dogodek zaokrožili s kulinaričnimi mojstrovinami – pokušino jedi, ki jih je jedel Matija Vertovec v svojem času. Domači vinarji pa so s svojim odličnim pridelkom dodali še piko in i. Predstavljeni so bili novi vizualni elementi društva in projekta obeleževanja ter nova zgibanka Po Vertovčevih poteh, delo mlade oblikovalke Polone Ipavec iz Ustij. Predstavljene so bile tudi aktivnosti v jubilejnem letu. Že dan po Nova zgibanka in lonček ob jubilejnem pohodu uvodnem dogodku se je namreč na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani začel osrednji turistični sejem v Sloveniji Alpe Adria. V okviru Turistične zveze Slovenije je Društvo Matija Vertovec, v sodelovanju z ostalimi društvi in ustanovami, skozi štiri sejemske dni predstavljalo svojo pohodno pot in turistično ponudbo celotne Vipavske doline.

Z naslednjim dogodkom v nizu priprav na jubilejni pohod se Društvo Matija Vertovec poklanja kulturnemu prazniku. 23. februarja bo namreč v Dvorani prve slovenske vlade projekcija dokumentarnega filma Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda, ki je nastal leta 2015 v produkciji RTVSLO. Ogled bo brezplačen, vabljeni.

Jubilejno leto 20. pohoda po Vertovčevih poteh skupaj z Društvom Matija Vertovec in ob veliki pomoči Občine Ajdovščina sooblikujejo še Društvo Numulitus z Ustij, Turistično društvo Vinoreja Šmarje, Turistično društvo Vrtovče, Društvo gospodinj in dramska skupina Planina, Društvo Soudan s Planine, Zavod za turizem Vipavski Križ in Lavričeva knjižnica Ajdovščina.