Kamor greš … tudi v Postojni

datum: 02.02.2020
kategorija: Novice

David in ukradeno pero na koncertu v Ajdovščini, 3. december 2019

Zasedba David in ukradeno pero, ki jo vodi pianist David Trebižan, bo s priredbami skladb Tomaža Pengova prav na 6. obletnico njegove smrti, 10. februarja, nastopila v Kulturnem domu v Postojni.

Ob lanski 70-letnici rojstva in 5-letnici smrti enega najvidnejših slovenskih kantavtorjev Tomaža Pengova je v okviru 1. programa Radia Slovenija oživel poseben projekt, poklon Pengovu, z naslovom Kamor greš …  Kot avtor priredb je bil k sodelovanju povabljen David Trebižan, skladatelj in pianist iz Ajdovščine ter vodja priložnostne zasedbe David in ukradeno pero, ki je prirejene skladbe posnela na zgoščenki z naslovom Kamor greš … Pravzaprav gre za album, ki ob predelanih skladbah vsebuje še posnetek koncerta Tomaža Pengova iz leta 1994 v Klubu K4. Premierno so bile priredbe predstavljene konec oktobra 2019 na Ljubljanskem gradu, drugi koncert pa je prav prav na obletnico Prešernovega rojstnega dne, 3. decembra lani, potekal v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Pri zasnovi tega dela projekta so ustvarjalci želeli poudariti izostren občutek za pripoved in poetično izvirnost, ki ju izžareva celotna ustvarjalnost Tomaža Pengova. David Trebižan je pri ustvarjanju aranžmajev izhajal iz svojega doživetja posameznih pesmi, izrazito lirično, s klavirsko podlago ter z dovolj manevrskega prostora za izraz ostalih sodelujočih inštrumentalistov. Posebno noto predelavam doda pevec Metod Banko, ki pesem preliva v pripoved in spet nazaj ter tako poudari sporočilo posamezne pesmi.      

Zasedba David in ukradeno pero, ki jo poleg Davida na klavirju sestavljajo še pevec Metod Banko, tolkalist Sergej Randjelović – Ranjoe, trobentač Tomaž Gajšt, skladateljica Bojana Šaljič Podešva in godalni trio v sestavi Ana Mezgec (violina), Petra Jurič (viola) in Samo Fučka (violončelo), pa se že pripravlja na tretjo ponovitev, ki bo 10. februarja v Kulturnem domu v Postojni.