Mesec kulture

datum: 31.01.2020
kategorija: Novice

Slavnostni govornik na letošnji osrednji proslavi ob kulturnem prazniku v naši občini bo umetnik Azad Karim, ki se je na nedavnem Beneškem festivalu predstavljal z instalacijo Ladja negotovosti.

Tudi za letošnji februar je Zveza kulturnih društev Ajdovščina pripravila skupni plakat dogodkov ob kulturnem prazniku. Nabor različnih prireditev je pester, vrstile se bodo vse do zadnjega dne v mesecu. Osrednja proslava ob kulturnem prazniku bo na praznično soboto, 8. februarja, ob 18. uri, v Dvorani prve slovenske vlade.

kulturni_praznik_plakat_2020_posprint-page-001.jpgSkoraj na vsak februarski dan se bo krajih naše občine odvila prireditev v počastitev praznika kulture. Obeleževati ga bomo pričeli 5. februarja, z odprtjem likovne razstave v Galeriji MKC Hiša mladih, zaključili pa s z delavnico časopisne poezije v okviru KAŠ-eve kulturne zime 29. februarja. Najbolj kulturni mesec v letu bo Ajdovkam in Ajdovcem postregel z žanrsko različnimi dogodki – proslave, razstave, gledališke predstave, večeri poezije, pogovori o knjigah, potopisi, umetniški in dokumentarni filmi …  Tradicionalna Mostova čitalnica bo letos potekala v dvorani Društva MOST, PD Ajdovščina pa na kulturni praznik tradicionalno prireja pohod na Čaven, kjer bo krajša slovesnost. 

Slavnostni govornik na osrednji proslavi, 8. februarja v Dvorani prve slovenske vlade, bo umetnik, slikar Azad Karim. Kulturni del proslave pod režijsko taktirko Petra Avbarja in ob sodelovanju dveh odličnih domačih glasbenikov – Sergeja Randjelovića in Davida Trebižana – bo  posvečen Ani Praček Krasna, pisateljici in publicistki, rojeni pred natanko 100 leti v Dolgi Poljani. Po italijanski okupaciji se je Ana Praček Krasna izselila v ZDA. V svojih delih je bila družbeno kritična, predstavljala je revno življenje rudarjev in delavskih družin. Po štirih desetletjih se je vrnila v Slovenijo ter do smrti leta 1988 živela v Ljubljani. Pokopana je v Ajdovščini. Zveza kulturnih društev Ajdovščina bo na proslavi ob kulturnem prazniku podelila priznanja najzaslužnejšim domačim ustvarjalcem. 

Plakat - mesec kulture 2020