20 let pohoda po Vertovčevih poteh

datum: 24.01.2020
kategorija: Novice

Društvo Matija Vertovec vabi v torek, 28. januarja, ob 18. uri, v staro šolo na Planini, na uvodni dogodek obeleževanja letošnjega jubilejnega 20. pohoda po Vertovčevih poteh.

logotipV letu 20. pohoda po Vertovčevih poteh prireja Društvo Matija Vertovec v sodelovanju z društvi, ustanovami in posamezniki niz dogodkov, s katerimi želi dvigniti prepoznavnost življenja in dela Matije Vertovca ter promovirati turistično ponudbo Vipavske doline. Projekt obeleževanja se prične na Vertovčev rojstni dan, 28. januarja, ter bo potekal vse do jubilejnega 20. pohoda, ki bo 22. novembra. »Ponosni smo, da nam je uspelo idejo našega ustanovitelja in pobudnika pohodne poti Staneta Bačarja ohraniti in peljati naprej. Ponosni smo, da se je skozi teh 20 let na Vertovčevih poteh spletlo veliko lepih odnosov in da se pohodniki vračajo – ne zgolj na pohod, pač pa tudi med letom. Ponosni smo na naš prispevek k prepoznavnosti naše lepe dežele. Predvsem pa smo ponosni, da se je skozi ti dve desetletji prepoznavnost moža, po katerem nosijo ime naš pohod, naša pohodna pot in naše društvo, bistveno povečala. Danes Slovenke in Slovenci vemo, kdo je bil Matija Vertovec, njegovo delo cenijo tudi tujci. Zapustil nam je dragoceno  dediščino. V njegovih knjigah, njegovih naukih, se skriva neprecenljivo bogastvo, ki ga želimo ohraniti za prihodnje rodove,«  so zapisali v tiskovnem sporočilu ob projektu obeleževanja jubileja.

Na uvodnem dogodku, v torek, 28. januarja ob 18. uri, v stari šoli na Planini, bodo predstavljeni novi vizualni elementi društva in projekta obeleževanja ter nova zgibanka Po Vertovčevih poteh, delo mlade oblikovalke Polone Ipavec iz Ustij. Predstavljene bodo tudi aktivnosti v jubilejnem letu. Že dan po uvodnem dogodku namreč sledi prva prava akcija - predstavitev na letošnjem sejmu Alpe Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Raznoliki dogodki, delavnice, predstavitve, prireditve, razstave pa se bodo odvijali na različnih prizoriščih vse do jubilejnega pohoda.

Jubilejno leto 20. pohoda po Vertovčevih poteh bodo skupaj z Društvom Matija Vertovec in ob veliki pomoči Občine Ajdovščina oblikovali še Društvo Soudan s Planine, Društvo Numulitus z Ustij, Turistično društvo Vinoreja Šmarje, Turistično društvo Vrtovče, Društvo gospodinj in dramska skupina Planina, Zavod za turizem Vipavski Križ in Lavričeva knjižnica Ajdovščina.