Zapelo bo 15 pevskih sestavov

datum: 14.01.2020
kategorija: Novice

Mešani pevski zbor Primorje je na 3. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Kalamati v Grčiji osvojil zlato priznanje.

Konec tedna bo na Vipavskem odmevalo zborovsko petje. Na tradicionalni reviji odraslih pevskih zborov Naši zbori pojo 2020 se bo v dveh večerih predstavilo 15 vipavskih zborovskih zasedb.

 V soboto, 18. januarja zvečer, se bodo v Kulturnem domu v Vipavi predstavili Lovski pevski zbor Zlatorog Vipava, Moški pevski zbor Vinograd Vrtovin, Oktet Sotočje Črniče, Ženski pevski zbor Plejade Ajdovščina, Moški pevski zbor Razpotje Col in Mešani pevski zbor Primorje Ajdovščina. 

V nedeljo, 19. januarja zvečer, pa bodo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini nastopili Moški pevski zbor Janez Svetokriški Vipavski Križ, Ženski pevski zbor Večernica Ajdovščina, Oktet Castrum Ajdovščina, Vokalna skupina Grlica iz Budanj, Moški pevski zbor Napev Batuje, Mešani pevski zbor Duri s Cola, Vokalna skupina Šumljak iz Budanj in Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina.

Kosovelovci so jeseni 2019 potovali v Apulijo, kjer je zbor nastal. Revijo bo strokovno spremljala Andreja Martinjak. So se pa v zadnjem letu dni domači zbori oplemenitili z žlahtnimi priznanji. Mešani pevski zbor Primorje in Mešani pevski zbor Duri sta na 3. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Kalamati v Grčiji osvojila zlati priznanji. Komorni zbor Ipavska je z dveh mednarodnih tekmovanj v Tuzli in v Varšavi odnesel zlato in srebrno priznanje ter posebni nagradi za najbolje izvedeno skladbo in za najboljšega dirigenta, zlato in posebno nagrado je zbor osvojil tudi na regijskem tekmovanju pevskih zborov v Postojni. Moški pevski zbor Napev iz Batuj se je lani udeležil 25. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Prevezi v Grčiji in dosegel srebrno priznanje, prav tako so bili srebrni na regijskem tekmovanju v Postojni. Zlato priznanje je na regijskem tekmovanju v Postojni osvojil tudi Moški pevski zbor Srečko Kosovel, člani pa si bodo lansko leto zapomnili po neprecenljivi dogodivščini – potovanju h korenikam svojega zbora.

Tudi v letošnjem letu se bo na področju zborovskega petja na Vipavskem veliko dogajalo, med drugim tudi jubileji. Kar dve ajdovski zasedbi - Mešani pevski zbor Primorje in Vokalna skupina Grlica - bosta obeležili 40 let ubranega petja. 20 let že prepeva Oktet Castrum, Ženski pevski zbor Plejade pa bo prav letos obeležil 15 let petja.