Ste že slišali za ciklokros?

datum: 10.01.2020
kategorija: Novice

Če ne, se lahko na lastne oči prepričate, da gre za eno najzahtevnejših kolesarskih disciplin. Ajdovščina bo namreč jutri dopoldan na nogometnem stadionu pri letališču prvič gostila CX kolesarsko dirko, ki bo hkrati tudi dirka za državno prvenstvo. V igri za zmago je tudi domačin, Matej Kravos s Ceste.

Tekmovanja v disciplini ciklokros so se pojavila leta 1900, ko so kmetje dovolili dirke preko polj in njiv v času, ko je zemlja počivala, kolesarji pa so tako vzdrževali kondicijo tudi v zimskih mesecih. Ciklokros sodi med eno najzahtevnejših kolesarskih disciplin, saj je za dirkanje potrebna izjemna kondicijska pripravljenost, v kateri zaradi hitrih sprememb ritma praktično ni počitka. Spada pod uradno disciplino mednarodne kolesarske zveze UCI in združuje prvine cestnega in gorskega kolesarjenja.

CXKolesarski klub Izvir Vipava bo letos prvič organiziral tovrstno dirko tudi na ajdovskih tleh. Pričakuje se udeležba najboljših slovenskih ter tudi tujih, predvsem italijanskih tekmovalcev. Proga bo pripravljena v neposredni bližini ajdovskega nogometnega stadiona in je večinoma travnata. Kolesarji se bodo podali po dva kilometrskem dolgem krogu in ga bodo morali prepeljati večkrat. Organizator bo tekmovalcem progo popestril z naravnimi in drugimi umetnimi ovirami, ki bodo dirko naredile zanimivejšo. Poleg jarkov, brežin, skokov čez rob cestišča in klančin se bodo morali kolesarji spopasti tudi s skokom čez umetno oviro, preteči bodo morali stopnice in se spopasti z vijugasto postavljeno progo. Dirko bodo otvorili najmlajši, ki bodo tekmovali v ''cici krosu'', zaključili pa člani v kategoriji elite. Nagrade najboljšim bo ob koncu dirke podelil podžupan Ivan Krašna.

Vabljeni, da se dirke udeležite tako tekmovalci kot gledalci.