Pravljični božič v Vipavskem Križu

datum: 13.12.2019
kategorija: Novice

Vipavski Križ tudi ob letošnjem božiču tradicionalno vabi v svoj pravljični objem. Že 15. decembra se odpira razstava jaslic, 26. in 27. decembra pa bodo v Božični zgodbi oživele žive jaslice.

Na letošnji razstavi je na ogled kar okrog 110 jaslic, ustvarjalno izdelanih iz najrazličnejših materialov in v različnih tehnikah, avtorji prihajajo iz različnih koncev Slovenije in celo iz tujine. Postavljene so v dvorani Doma krajanov ter v grajski kleti. Posebno razstavo jaslic pa pripravijo tudi domačini v oknih in na dvoriščih, tako je sprehod po 'gasah' Vipavskega Križa resnično pravljičen. Razstava jaslic v Vipavskem Križu bo odprta od 20. decembra 2019 do 6. januarja 2020, vsak dan med 14. in 20. uro.

V četrtek in petek, 26. in 27. decembra, pa bodo jaslice v Križu oživele. Tudi letošnja Božična zgodba je nastajala po scenariju in v režiji Nejca Furlana. Povsem 'nova' Božična zgodba bo spregovorila predvsem o dogajanju okrog najznamenitejšega rojstva. Kako so si 'odrešenika' predstavljali pastirji, kdo so bili trije glasniki, ki jih je z Vzhoda v Betlehem gnala čudežna zvezda, pa bolestno vladanje kralja Heroda nad svojim ljudstvom, bodo glavni poudarki zgodbe, ki je še kako aktualna, tudi po 2020 letih. Dogajala se bo na več prizoriščih po Križu, osrednji in hkrati zaključni motiv svete družine se bo odvil na samostanskem vrtu, nato pa bodo obiskovalci povabljeni na sejem in druženje v 'Betlehem' na osrednjem placu v Križu.