Vse več naložb v zdravstvo

datum: 11.12.2019
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina bo na področju zdravstvenih storitev pridobila kar nekaj novosti. Poleg treh novih ambulant bo Zdravstveni dom bogatejši še za mehansko napravo za zunanjo masažo srca. Za prvo pomoč ob zastoju srca je občina pred kratkim priskrbela še štiri nove defibrilatorje, vseh jih je sedaj na našem območju že 29.

Zdravstveni dom Ajdovščina bo v prihodnjem letu v starih prostorih fizioterapije pridobil nove ambulante – dve splošni in eno referenčno. Sredstva zanje bodo pokrili iz presežkov preteklih let. Kot je povedal direktor Zdravstvenega doma Egon Stopar, so potrebe po prostoru glede na število pacientov vse večje. »Ambulante namenjamo zdravnikom, ki so prvenstveno večino časa usmerjeni v nujno medicinsko pomoč. Ocenili smo, da je to najpomembnejša zadeva, ki jo je potrebno iz presežka sredstev postoriti.«

AEDV primerih nujne medicinske pomoči je občina poskrbela še za štiri nove defibrilatorje, ki so nameščeni na Kovku (Taborniški dom), v Budanjah (podružnična šola), na Cesti (prostori KS) in v Skriljah (podružnična šola). Avtomatski zunanji defibrilatorji so izdelani tako, da jih lahko uporablja vsakdo – za njihovo vzdrževanje skrbi Območna enota Rdečega križa Ajdovščina.  

Posebno skrb občina namenja tudi prostovoljcem – prvim posredovalcem – osebam, ki praviloma nimajo zdravstvene izobrazbe, se pa odzovejo na poziv dispečerske službe zdravstva in pridejo na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja. Na območju Občine Ajdovščina jih deluje 16. Zanje je Občina financirala nakup torb, ki vsebujejo izpopolnjen komplet prve pomoči. Poleg tega občina sofinancira zdravnika, ki dela v nujni medicinski pomoči z namenom razbremenitve družurstev splošnih in družinskih zdravnikov.

LUKASVelika pridobitev za zdravstveni dom je tudi mehanska naprava za zunanjo masažo srca z namenom kakovostnejšega postopka oživljanja. Dokazano je, da so mehanske naprave veliko bolj učinkovite pri oživljanju kot ročne, reševalci pa se lahko bolj posvetijo drugim postopkom med oživljanjem, so pojasnili v zdravstvenem domu. »Naprava omogoča izvajanje zunanje masaže srca pri odraslih bolnikih z akutnim srčnim zastojem, opredeljenim kot odsotnost spontanega dihanja in utripa ter izguba zavesti. Naprava, poimenovana Lukas, zagotavlja učinkovite, dosledne in neprekinjene stise prsnega koša. Uporablja se lahko v različnih okoliščinah – na kraju, kjer je prišlo do srčnega zastoja, predvsem pa med premikanjem bolnika in med prevozom z reševalnim vozilom, ko ročni stisi prsnega koša niso mogoči,« je pojasnil Klemen Bizjak iz NMP Ajdovščina.