Posvet o pametnih vaseh

datum: 29.11.2019
kategorija: Novice

Vas obdajajo vinogradi, polja, sadovnjaki in travniki ...

V petek, 29. novembra je ob 18. uri v dvorani Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina potekalo omizje na temo Pametne vasi v Vipavski dolini, sredstva EU za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje. Dogodek je organiziran na pobudo evropskega poslanca Franca Bogoviča in Občine Ajdovščina. Na posvetu so bili predstavljeni ukrepi in projekti, ki jih občina že izvaja v smeri pametne skupnosti in pa možnosti za nadaljnji digitalni razvoj.

Občina Ajdovščina je na področju pametnih mest in skupnosti ter prilagajanja podnebnim spremembam že sprejela nekatere ukrepe, ki so omogočili vsaj delno vzpostavitev smernic za digitalno transformacijo. Med takšnimi ukrepi so npr. vzpostavitev občinske njive, štetje prometa, meritve podnebnih parametrov na nekaterih območjih (veter in temperatura), pripravlja se tudi strategija digitalizacije lokalne skupnosti v smeri pametnega mesta.

pametne vasiNa posvetu o pametnih vaseh v Vipavski dolini je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) predstavil projekt Pametnih vasi in možnosti ter prizadevanja za financiranje tovrstnih projektov iz različnih evropskih skladov in mehanizmov v novi finančni perspektivi EU. Zbrane je nagovoril tudi župan Tadej Beočanin, predstavljeni so bili projekti, ki se v smeri digitalizacije v naši občini že izvajajo: Projekt Grevislin (vzpostavitev sodobnega omrežja merilnih postaj na izbranih mikro-lokacijah, ki bo avtomatsko in v realnem času spremljalo prisotnost koristnih in škodljivih žuželk ter spor), Projekt LIFE ViVaCCAdapt (LIFE 15 CCA/SI/000070) – sistem SPON za podporo odločanju o namakanju, ki na podlagi monitoringa parametrov vlage v tleh omogoča optimalno namakanje kultur, aplikacija Virtualna tržnica (aplikacija za neposredno naročanje lokalno pridelanih pridelkov in izdelkov) ter projekt Zavoda Sopotniki (prostovoljni prevozi starostnikov na podeželju). Vizijo razvoja kmetijstva in podeželja bosta predstavila Franc Vodopivec s Kmetije Slavček in Luka Leskovec, predstavnik Podeželske mladine Vipavske doline.