Nov razvojni projekt – škrlatna ehinaceja

datum: 21.11.2019
kategorija: Novice

V iskanju novih, perspektivnih kmetijskih kultur, ki bi uspevale tudi v spremenjenih podnebnih razmerah, je Občina Ajdovščina poskusno zasadila škrlatno ehinacejo, jo požela in poskrbela za njeno predelavo ter spodbudila razvoj prehranskega dopolnila iz te zdravilne rastline. Izdelek je v omejeni seriji že na voljo.

Občina Ajdovščina je v zadnjih letih s številnimi razvojnimi potezami pridobila sloves ene najbolj naprednih občin v Sloveniji. Kot  prva v državi je sprejela strategijo obvladovanja tveganj v pričakovanih podnebnih razmerah in izkoriščanja novih priložnosti v kmetijstvu. V okviru začrtane strategije smo leta 2015 na občinski njivi v sodelovanju s svetovalno službo Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica poskusno zasadili vrsto novih, za Vipavsko dolino neobičajnih kmetijskih kultur. Poleg vrste zelenjadnic in nekaterih vrst sadja je na občinski njivi dobila priložnost tudi škrlatna ehinaceja (Echinacea Purpurea), v Sloveniji poznana tudi kot ameriški slamnik.

šk

V občinski upravi se je porodila ideja, da bi iz pridelane rastline naredili prehransko dopolnilo ter v okviru pilotnega projekta izpeljali celoten razvojni proces. Ideja je bila v razvojno naravnanem podjetju Tosla takoj sprejeta in novo prehransko dopolnilo z izvlečkom škrlatne ehinaceje in dodanim vitaminon C bo v teh dneh že na voljo v Lekarni Ajdovščina. Namenjeno je krepitvi imunskega sistema ter lajšanju simptomov pri prehladnih in virusnih obolenjih. Distribucijo izdelka je prevzela Regijska razvojna agencija ROD.

Razvojni projekt Škrlatna ehinaceja je postavil osnovo za gojenje perspektivne kmetijske kulture, opozoril na nove podjetniške priložnosti na področju predelave kmetijskih pridelkov in se vsebinsko dotaknil tudi bogatenja turistične ponudbe v Vipavski dolini. Kakovostni in zdravi prehrambni izdelki iz lokalno pridelanih sestavin so namreč eden od  temeljev ponudbe zelenih in trajnostno naravnanih turističnih destinacij, ki privlačijo sodobne popotnike.

fb