Tekaška trojica na svetovnem prvenstvu

datum: 15.11.2019
kategorija: Novice

V znanem turističnem središču Bariloche v Argentini se jutri začenja svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. Slovenske barve bo zastopala tudi tričlanska zasedba iz ajdovske občine – Petra in Marko Tratnik ter Ana Čufer.

Brat in sestra Tratnik iz Žagoliča pri Colu bosta v soboto tekla na 41 km dolgi progi z 2.180 m višinske razlike. Nastop na svetovnem prvenstvu sta si prislužila s povsem enakima izkupičkoma – oba sta zmagala tako na gorskem maratonu za državno prvenstvo v Podbrdu kot na prvem državnem prvenstvu v trailu v Rušah (Pohorje trail). Dobraveljka Ana Čufer, državna prvakinja na klasični razdalji (gor-dol), se je odločila, da bo nastopila na krajši klasični razdalji svetovnega prvenstva (14 km, 754 m višinske razlike) in ne dolgem maratonu kot je sprva nameravala.

 

Za Petro bo to tretje svetovno prvenstvo v gorskem maratonu zapored, lani je bila na poljski strani Karpatov 13., pred dvema letoma pa je bila v italijanski Premani zelo blizu medalji (na četrtem mestu). Leto poprej pa je do medalje (bronaste) pritekla še ena naša tekačica, Lucija Krkoč in sicer v Podbrdu.

Bariloche ležijo na nadmorski višini 900 metrov, ob vznožju Andov, in so dolgo časa veljale za največje smučišče Južne Amerike. V mestu so močan pečat zapustili tudi primorski izseljenci (arhitekti, kamnoseki).