Filmski dnevi za šolarje

datum: 05.11.2019
kategorija: Novice

Že šesto leto zapored si bo kakovostno filmsko ponudbo na Dnevih filma vse tja do 20. novembra ogledalo več kot 3000 otrok in mladih z osnovnih, srednjih šol ter vrtca. Namen letošnjega projekta, ki se začne že ta četrtek, je spoznavati slovensko filmsko dediščino.

Projekt je nastal kot Teden filma s sodelovanjem šol in vrtcev, Zveze kulturnih društev Ajdovščina, ob podpori Občine Ajdovščina in se je zaradi velikega odziva razpotegnil v dneve filma. Organizatorji so letošnjo tematiko posvetili slovenskemu filmu, saj pozdravljajo pobudo slovenskega filmskega centra, ki organizira Teden filma, posvečen Francetu Štiglicu. Tako si bodo osnovnošolci ogledali dva njegova filma – Ne joči, Peter in Tistega lepega dne. Slon kolesari po svetu – animirani film bo namenjen najmlajšim, medtem ko bodo srednješolci filmsko vzgojo krepili s filmom Mustang.  

Na šolah bodo po besedah koordinatorke projekta, ravnateljice OŠ Dobravlje Mirjam Kalin, dneve filma izkoristili za poglobljen pogovor in uvajanje filmske vzgoje ter obenem krepili kompetence medpredmetnega povezovanja. »Filmska vzgoja je med učenci in učitelji povečala zanimanje za uporabo tega medija pri pouku. Učitelji s pomočjo filmske umetnosti razvijamo inovativne učne pristope ter spodbujamo kulturno vzgojo, ki je temelj za osebnostni razvoj posameznika,” pravi ravnateljica.