Kosovelovci na poti h koreninam zbora

datum: 01.11.2019
kategorija: Novice

Po nad vse uspešnem koncertu ob 75. obletnici zbora Srečko Kosovel v Lokavcu se pevci danes zvečer odpravljajo v Apulijo, v pokrajino, kjer je bil zbor med vihro druge svetovne vojne ustanovljen. Že jutri jih čaka prvi nastop – na komemoraciji v mestu Barletta.

Po kapitulaciji Italije so se v Barletti (50 km severno od Barija) izkrcali Angleži in kmalu postavili veliko taborišče za zajete pripadnike italijanske vojske, v katero so bili vpoklicani tudi primorski Slovenci in pripadniki drugih narodov, ki so se znašli znotraj rapalske meje. Med njimi je bilo veliko ranjenih in bolnih in so v taborišču sklenili svoja mlada življenja. Drugi spet so sodelovali v zavezniških operacijah proti Nemcem in v bojih padli. Vseh žrtev je bilo 1.288 in so jih pokopavali ob civilnem pokopališču. Občinsko vodstvo je leta 1968 dalo pobudo za ureditev dostojne grobnice.

barletta2Impozanten spominski park je nastal po zamisli znamenitega kiparja Dušana Džamonje. Impozantna struktura iz armiranega betona (70 x 20 m) s stebri visokimi do 11 metrov ima v središču mozaik rdeče barve, ki ponazarja prelito kri padlih, glavna os je usmerjena proti Jadranskemu morju, ki simbolizira vez boja proti fašizmu in nacizmu. Kompleks so odprli leta 1970.

Jutri se bo pokojnim v grobnici (Ossario commemorativo dei caduti slavi) poklonil tudi slovenski veleposlanik v Italiji Tomaž Kunstelj. Kosovelovci bodo poskrbeli za primerno glasbeno podlago.