17. novembra ponovno na Vertovčeve poti

datum: 23.10.2019
kategorija: Novice

Prvo nedeljo po martinovi nedelji, letos torej 17. novembra, Društvo Matija Vertovec vabi na 19. pohod po Vertovčevih poteh.

Sredi oktobra je na Vertovčevih poteh potekala delovna akcija. Poti so urejene in dobro utrjene, količki trdno stojijo na svojih mestih, puščice kažejo v pravo smer, domačini so v pričakovanju. 

Pohod bo potekal po ustaljenem urniku – med 7. in 9. uro bo jutranja dobrodošlica pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, od tod pelje pot proti Dolenjam, sledi kratek vzpon do cerkvice sv. Marjete in nato še na vrh Vipavskih gričev, na Nabojs. Po sprehodu skozi zaselke Planine se bo treba odločiti – ali na vrh Ojstrega vrha, ali pa ob vznožju griča naprej proti Šmarjam. V zaselku Potok pot zavije proti Jakulinom – do pohoda bo ta kos poti na novo urejen. Sledi spust proti Šmarjam, kjer bo osrednji postanek na poti – tu bo mogoče nekaj toplega pomalicati, v cerkvi Marijinega imena bo maša za pohodnike, takoj po njej pa še tradicionalna kulturna slovesnost pred spomenikom Matije Vertovca pod cerkvijo. Naslednja postaja na poti so Vrtovče, od tod pa spust proti Tevčam, Uhanjam in lep panoramski sprehod skozi Ustje, do izhodišča pod mogočnim hrastom. Ob koncu bo pohodnike pričakala bogato obložena kmečka tržnica.