Od štiristo mlinov do promocijskega filma

datum: 17.09.2019
kategorija: Novice

Ali ste vedeli, da je po določenih ocenah na območju zgornje Vipavske doline skozi zgodovino delovalo 400 mlinov? In da smo pri našem raziskovanju na ajdovskem do danes našli le še en delujoči mlin? Na operaciji LAS Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost vztrajno raziskujemo mlinarstvo in pekarstvo na našem območju. Če se je pri iskanju mlinov več poti končalo v 'slepi ulici', pa sta spomin na pekarne in znanje peke in pekarstva še vedno prisotna.

kruhKdo se še spomni opojnega vonja kifljev, posutih s sladkorjem, ki so se kar stopili v ustih? To preprosto pekovsko pecivo je desetletja osrečevalo tako otroke kot odrasle. Pa ste vedeli, da so se kifli pekli v dveh različnih oblikah? Eni so jih pekli v obliki lunic, drugi pa se ji pustili kar ravne. Velika pekovska uspešnica je bila 'ajdovska žemlja'. Bila je tako priljubljena, da so se ponjo za potrebe protokola pripeljali tudi iz več deset kilometrov oddaljenih krajev. A v pekarne se ni šlo le po nakupih, temveč so gospodinje svoje skrbno pripravljene izdelke nesle mojstrom pekom, da so jih spekli v velikih krušnih pečeh. O vsem tem in še o marsičem drugem nam je pripovedoval gospod Jožef Krečič, ki je bil nekoč tudi sam pek. Njegova pripovedovanja so nam pomagala pri spoznavanju in razumevanju razvoja mlinarske in pekarske obrti na našem območju.

To jesen bo namreč na operaciji LAS Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost potekalo več dejavnosti. Snemal se bo promocijski kratek film, za katerega smo v procesu iskanja lokacij, ki se vežejo na mlinarstvo in pekarstvo. Izvajale se bodo delavnice za upokojence in ženske nad petdesetim letom starosti, ki bodo predvidoma potekale v Tednu kulturne dediščine, med 28. 9. in 12. 10. 2019. Raziskava o teh dveh obrteh je že v polnem teku in nadejamo se, da bomo kmalu imeli razvita tudi dva kulinarična produkta, ki bosta slonela na bogati pekarski tradiciji tega okolja.

In glede tega se obračamo prav na vas, dragi bralci. Zanima nas, kaj ste najraje nesli domov iz pekarne? Katere vonjave iz peči vas ponesejo v lepe spomine? Na katere pečene dobrote vaše mame ali babice ste najbolj čakali? In kateri so tisti okusi, ki imajo po vaše 'okus po Vipavski dolini'?

Pišite nam ali nas kar pokličite, z veseljem bi pokramljali z vami!

Oddelek za gospodarstvo in razvojne zadeve

Kontakt: katarina.kogoj@ajdovscina.si. 05 365 91 57

Operacija sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER/podukrep 19.3.

 lasclld