Primorska je vstala v grajskem vrtu

datum: 16.09.2019
kategorija: Novice

Slovesno smo v soboto v Ajdovščini počastili praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Preko 5.000 obiskovalcev so nagovorili župan Tadej Beočanin, predsednik ZZB NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak in slavnostni govornik – predsednik vlade RS Marjan Šarec. Kulturni program je pod režijsko taktirko domačina Petra Avbarja oblikovalo okrog 150 nastopajočih.

Občina Ajdovščina je letos v sodelovanju z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami ter ob podpori vseh primorskih občin in Ministrstva za kulturo RS pripravila osrednjo proslavo ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini. vrnitev

Gostitelj slovesnosti župan Tadej Beočanin je zbranim izrekel dobrodošlico v Ajdovščini in izpostavil pomembnost ohranjanja zgodovine tudi za vse prihodnje generacije. ''Prav je, da poznamo svojo zgodovino, jo sprejemamo, takšna kot je, velja pa iz nje črpati navdih za prihodnost, da smo iz težkih preizkušenj sposobni priti še močnejši, in da so tegobe naše generacije drobiž v primerjavi s preizkušnjami v času fašizma.'' 

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, slavnostni govor pa je pripravil predsednik vlade Marjan Šarec. Izpostavil je, kako pomembna je enotnost, ki so jo Primorci izkazali v boju proti fašizmu. "Primorci ste največji vzor in zgled, kako se iz največje žalosti in trpljenja rodi veličastna zmaga in ljubezen do domovine," je poudaril.

Slovesnost je potekala pod sloganom 'Iz novih sanj se rodi novi svet, kjer za dobro ljudi se meja ne gradi'. V polurnem kulturnem programu so skozi glasbo, igro in ples odmevale sanje o novem svetu. Oblikovali so jih Moški pevski zbor Srečko Kosovel, Policijski orkester, ženska vokalna skupina Gallina, glasbena zasedba Balkan Boys, tolkalci, plesalci ADC, interpreti KUD-a Javorov hudič ter učenke in učenci OŠ Danila Lokarja, ki so v sklepnem dejanju proslave oblikovali slovensko trobojnico. 

Da je prireditev, ki je zahtevala veliko dela in priprav, uspela tako po organizacijski in programski plati, sta posebej zaslužna koordinatorka proslave Sanda Hain ter scenarist in režiser Peter Avbar. Finančno so dogodek podprli vse primorske občine in Ministrstvo za kulturo RS. 

 VRNI5TEVVRNITEVvrnitevvrnitevvrnitevvrnitev

vrnitevvrnitev 

Foto: Fotografsko društvo Veno Pilon Ajdovščina